Omstridt jægersoldat er sendt hjem

Thomas Rathsack har modtaget et brev om, at han har mistet sin sikkerhedsgodkendelse. Han er nu sendt hjem fra sin arbejdsplads. Forsvaret er klar til retssag.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvaret slår hårdt ned på den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack. Først blev der indgivet begæring om fogedforbud mod hans bog "Jæger - i krig med eliten", og nu er han blevet sendt hjem fra sin arbejdsplads i Totalforsvarsregion København under Hjemmeværnet, skriver jp.dk.

Thomas Rathsack modtog mandag morgen et brev om, at han har mistet sin sikkerhedsgodkendelse. Og Totalforsvarsregion København har nu modtaget en kopi af samme brev. Det betyder, at han ikke kan bestride sit arbejde på Kastellet i København.

I Forsvarskommandoen vil man ikke bekræfte oplysningerne.

- Der er tale om personaleforhold, så det har vi ingen kommentarer til, siger presseofficer i Forsvarskommandoen Henrik Mortensen til Ritzau.

Torsdag møder Kammeradvokaten tre mand høj i fogedretten i Københavns Byret for at få nedlagt forbud mod udgivelsen. Samtidig kræver advokaten for forsvaret også, at forlagsvirksomheden ArtPeople, der vil udgive bogen, fortæller, hvilke journalister, anmeldere og andre, der har fået udleveret bogen. Han vil også bede om, at retten lukker dørene for offentligheden.

Den omstridte bog indeholder beskrivelser af Thomas Rathsacks tid som jægersoldat, hvor han fortæller om operationer i Afghanistan, Irak og Kosovo. Men en af Danmarks førende mediejurister, Olof Jørgensen, tror, forsvaret får svært ved at opnå et fogedforbud i retten.

- Hvis der nedlægges et fogedforbud, ligner det censur, og derfor kan det kun bruges i meget specielle situationer. Efter hvad jeg har set og hørt, er det min vurdering, at det ikke er grundlag for, at retten nedlægger et fogedforbud, siger Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole.

Dele af bogen har allerede været omtalt og offentliggjort på internettet. Senest har Information offentliggjort et helt kapitel fra bogen. Her fortæller Thomas Rathsack blandt andet om en mission i Afghanistan med det formål at beskytte en agent ved navn Eric fra en allieret organisation.

Både forlaget og tidligere chef for jægerkorpset Poul Dahl mener, at forsvarets påstand om, at bogen skader rigets sikkerhed og hensynet til fremmede magter, er en overdrivelse. Oluf Jørgensen er enig og understreger, at operationerne for længst har fundet sted, og derfor vinder ytringsfriheden.

- Det er jo en vigtig politisk beslutning, at Danmark er i krig, og derfor har vi den demokratiske rettighed, at offentligheden kan få kendskab til, hvad danske soldater har været involveret i, siger Oluf Jørgensen.

Foruden at gå rettens vej har forsvarschef Tim Sloth Jørgensen personligt bedt landets chefredaktører om hjælp. I et brev til redaktørerne på flere af landets medier beder Tim Sloth Jørgensen "indtrængende" om, at aviser og elektroniske medier ikke videregiver oplysninger fra bogen og undgår at lade eksemplarer cirkulere rundt.

Håbløs krisestyring lyder det fra politisk kommentator Niels Krause-Kjær, der mener, at forsvaret er godt i gang med at øge interessen for bogen.

- Hvis vi ikke var interesseret i bogen før, så er vi det da i allerhøjeste grad nu. Brevet gør også bogen voldsomt journalistisk interessant at skrive om, og det vil øge interessen endnu mere, siger Niels Krause-Kjær.

Han mener, at forsvarschefen er naiv, hvis han tror, at oplysningerne i bogen kan holdes tilbage nu og forudser i stedet, at den i løbet af kort tid vil blive distribueret via internettet.

/ritzau/