Forsvarschef beder medier stoppe jægersoldats bog

Opdateret 20.07: Forsvarschefen går nu ind i bogsagen med et personligt brev til redaktører på landets medier. Stop omtale af konkrete missioner, beder han indtrængende.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når forlaget ikke vil samarbejde, så må de en tur i retten. Forsvaret beder nu Kammeradvokaten om at få stoppet den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks omstridte bog "Jæger - i krig med eliten". Samtidig er forsvarschef Tim Sloth Jørgensen personligt gået ind i sagen med et brev til landets redaktører, hvor han beder medierne "indtrængende" om at undlade at videregive oplysninger fra bogen og forhindre, at eksemplarer cirkulerer blandt journalister og andre interesserede.

Bogen indeholder beskrivelser af Thomas Rathsacks tid som jægersoldat, hvor han fortæller om operationer i Afghanistan, Irak eller Kosovo. Det kan gå ud over soldaternes sikkerhed på missionen i Afghanistan, lyder det fra presseofficer Jakob Østerbye fra Forsvarskommandoen.

- Forlaget forbeholder sig ret til at udgive bogen, selvom de får at vide, hvad vi ønsker ændret. Det kan vi ikke leve med, fordi der er passager, der går ud over hensynet til fremmede magter og rigets sikkerhed. Med rigets sikkerhed mener vi operationssikkerheden, siger Jakob Østerbye.

Hos forlaget ArtPeople, der står bag bogen, er man forundret og vrede.

- Vi synes, det er en noget oldnordisk fremfærd. Eftersom forsvaret har en af landets største og dygtigste kommunikationsafdelinger, så efterlader det én med en mistanke om, at der ligger noget andet bag. Jeg tror ikke på, at de selv tror, at sådan en bog må holdes tilbage. Det er jo ikke Kina i 50'erne, siger kreativ direktør hos ArtPeople Jakob Kvist.

Bogen forsvares også af Jægerkorpsets tidligere chef, Poul Dahl. Han mener ikke, at bogen indeholder noget, som Taliban kan afkode og bruge til at ramme de danske soldater i Afghanistan.

Forsvarskommandoen afviser dog, at sagen er et forsøg på at forhindre andre soldater i at beskrive deres oplevelser i Afghanistan.

- Der er udgivet mange bøger om vores arbejde, og vi synes, det er ærgerligt, at denne bog ikke kommer ud. Men vi har ikke noget valg, når forlaget ikke vil samarbejde, siger Jakob Østerbye.

Kammeradvokaten har indgivet en begæring om forbud ved både Københavns Byret mod forlaget ArtPeople og ved Lyngby Byret mod Thomas Rathsack. Det sker for at stoppe både forlaget og Thomas Rathsack selv i at distribuere bogen.

Forsvaret ønsker ikke at oplyse, hvilke dele af bogen, der er problematiske. Man vil heller ikke kommentere oplysningerne om, at Thomas Rathsack har fået inddraget dele af sin sikkerhedsgodkendelse, så han ikke længere kan arbejde hos Totalforsvarssektion København.

/ritzau/