Ny svensk regering satser på klimaet og skubber asyl- og integrationspolitik i baggrunden

Et overraskende ministercomeback, en sikker hånd med erfaring fra Olof Palme-tiden og en kontroversiel kulturminister med dreadlocks er med i Stefans Lövens nye svenske regering.

Den nye mindretalsregering skal balancere sit flertal mellem støtte fra både den yderste venstrefløj og det liberale Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT

Efter valget i september blev Stefan Löfvens rød-grønne regering væltet på den første samling i Riksdagen. Mandag havde han så sammensat en ny regering, der igen består af Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Men selv om det ligner det velkendte, er meget forandret. Det viste sig, da Stefan Löfvens regeringsprogram havde klare liberale aftryk med en skattereform og en fjernelse af topskatten.

Den nye mindretalsregering skal balancere sit flertal mellem støtte fra både den yderste venstrefløj og det liberale Sverige. Det forsøgte Stefan Löfven med udspil til højre og venstre. Han krydrede med et overraskende ministercomeback, en driftsikker veteran fra Olof Palmes tid og en kontroversiel kultur- og idrætsminister med dreadlocks. Derefter bandt han det hele sammen med en voldsom offensiv i klimapolitikken. Asyl- og immigrationspolitikken spillede derimod en væsentlig mere ydmyg rolle i statsministerens tale i Riksdagen.

Klimaet bliver et af den nye regerings helt store fokusområder. Stefan Löfven erklærede, at »Sverige skal blive verdens første fossilfrie velfærdsnation«, og at der ikke skal ikke sælges nye benzin- og dieseldrevne biler efter 2030. Samtidig bebudede han skærpede krav til luftfarten for at begrænse klimapåvirkningen.

Det kan også afspejle, at de to liberale svenske partier har en væsentlig mere grøn profil end de to konservative partier. Centerpartiet og Liberalerna har brudt med blå blok for at blive de officielle støttepartier til regeringen. Allerede på første dag var det et klart varsel til venstrefløjen om, at der er nye tider, selv om netop Vänsterpartiets modstræbende accept var afgørende for, at regeringen kunne dannes.

Fokus på liberalt samarbejde

Anders Ygeman bliver ny energi- og digitaliseringsminister. Han var tidligere indenrigsminister og blev fældet som øverste ansvarlige for en IT-lækage. Den erfarne socialdemokrat vendte tilbage til posten som minister efter at have været gruppeformand, og han erklærede ifølge svensk TV, SVT, at han glædede sig til samarbejdet med de to liberale partier, mens han betragter Vänsterpartiet som »et parti blandt flere andre i Riksdagen«.

En af overraskelserne i Stefan Löfvens nye regering er Hans Dahlgren, der bliver EU-minister. Han var rådgiver i sin tid for det socialdemokratiske ikon Olof Palme og har været FN-ambassadør. Han har været en af Stefan Löfvens nærmeste rådgivere, og nu bliver han hentet frem som et sikkert kort, »der både kan håndværket og emnerne ned i mindste detalje« i en regering med mange uprøvede ministre, vurderer den politiske kommentator Jenny Madestam i Expressen:

»Det er en person, som kan holde en i hånden, og den type er der også brug for.«

Kritik af valg af ny kulturminister

En noget anden profil er den nye kulturminister Amanda Lind fra Miljöpartiet, der også får ansvar for idræt. »Hippie« og »det helt forkerte valg« lød kritikken straks efter udnævnelsen. I Aftonbladet, der ofte bakker op om den socialdemokratiske linje, bliver valget udlagt som, at »socialdemokraterne for evigt har sluppet grebet om kulturpolitikken«. Avisen påpeger i en kommentar, at Amanda Lind aldrig har udtalt sig i kulturpolitiske spørgsmål.

Den 39-årige Amanda Lind, der er regeringens yngste minister, gav kritikerne ny ammunition, da hun sagde, at hendes »lig i lasten« er, at hun, da hun var i tyverne, flere gange prøvede at ryge hash.

Immigration og asylpolitik var et af valgkampens store temaer, men da Stefan Löfven præsenterede sit regeringsprogram var det skubbet i baggrunden, idet han kun kort sidst i sin tale nævnte en bebudet forlængelse af den midlertidige stramning af migrationslovgivningen i to år.