Sveriges statsminister udpeger seks nye ministre

Den nye svenske regering byder på en række gengangere, men også en håndfuld nye ministre.

Efter en historisk politisk krise kunne statsminister Stefan Löfven (S) mandag præsentere en ny regering ved et pressemøde i riksdagshuset i Stockholm. 10070 Jessica Gow/Tt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den nye svenske regering under statsminister Stefan Löfven er der udskiftet forholdsvis få ministre.

Der er mange gengangere fra den tidligere regering, som ligeledes bestod af Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Blandt de genudnævnte nøgleministre er finansminister Magdalena Andersson, udenrigsminister Margot Wallström og forsvarsminister Peter Hultqvist. De er alle tre fra Socialdemokraterna.

Det svenske nyhedsbureau TT skriver, at Löfven har seks nye navne i sin regering, der har støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

De nye ministre fra Miljöpartiet er Åsa Lindhagen, som bliver ligestillingsminister og integrationsminister og Amanda Lind, som bliver kulturminister.

Miljöpartiets leder, Isabella Lövin, er vicestatsminister og miljøminister.

Anders Ygeman (S) bliver energi- og digitaliseringsminister i et nyoprettet ministerium for infrastruktur.

Ygeman, der anses for at være en af Socialdemokraternas kommende stjerner, blev afskediget som indenrigsminister af Löfven i 2017 efter en it-skandale om læk af persondata i forbindelse med privatisering af offentlige registre.

Fyringen af Ygeman skete efter pres fra oppositionspartierne, der udtrykte mistillid, fordi der angiveligt var blevet tilbageholdt oplysninger for offentligheden.

Veterandiplomaten Hans Dahlgren (S) bliver ny EU-minister på en post, hvor han er direkte under statsministeren.

Dahlgren har en lang baggrund som ambassadør, indtil han i 2013 blev en del af den øverste partitop hos Socialdemokraterna.

Matilda Ernkrans (S) bliver minister for videregående uddannelser og forskning, og Jennie Nilsson (S) får posten som minister for landdistrikter.

Det formelle regeringsskifte sker klokken 14.15 ved et særligt møde på kongeslottet med kongen, kronprinsessen, Riksdagens formand og den nye regering.

Löfven fik mindre end 175 stemmer imod sig i Riksdagen, da han fredag var til afstemning som statsminister. Dermed var den længste regeringskrise i Sveriges historie slut.

115 medlemmer af Riksdagen stemte for Löfven, mens 77 medlemmer afstod fra at stemme. 153 medlemmer stemte imod Löfven.

Det havde krævet 175 nejstemmer at blokere for genvalg af Löfven.

/ritzau/