Rød-grøn svensk regering vil af med topskatten

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, har i Riksdagen præsenteret et regeringsprogram, der bærer klare aftryk fra de to liberale støttepartier.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, skal balancere en mindretalsregering mellem Vänsterpartiet på venstrefløjen og de to liberale partier, Centerpartiet og Liberalerna. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW/EPA/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye rød-grønne svenske regering lover at fjerne topskatten. Det er en smule ironisk, at Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gennemføre netop den skattesænkning, som den tidligere borgerlige regering ikke vovede, lyder det fra en økonomisk ekspert til avisen Expressen.

»Topskatten og ekstraskatten ved generationsskifte fjernes. Håndværkerfradraget udvides. Svensk industri og svenske virksomheder, små som store, skal have gode forudsætninger for at vokse og ansætte flere,« sagde statsminister Stefan Löfven, da han lancerede »en ny stor skattereform« ved præsentationen af sit regeringsprogram i Riksdagen.

I kulissen til statsminister Stefan Löfvens åbningstale stod Sveriges to liberale midterpartier, Centerpartiet og Liberalerna, der begge er under kraftig kritik for at have splittet blå blok. De to partier skal nu bevise over for borgerlige vælgere, at de kan holde den svenske venstrefløj i kort snor. Stefan Löfven lovede i sin tale også at opfylde et andet liberalt krav om at liberalisere lejeloven ved nybyggerier og sænke arbejdsgiverafgifter ved nyansættelser.

Historiens ironi med fjernelse af topskat

Den svenske topskat gælder for indtægter over et beløb svarende til ca. 500.000 danske kroner og blev indført af den socialdemokratiske regering i 1995. Avisen Expressen – der holdningsmæssigt opfattes som liberal – har beregnet effekten af de bebudede skattelettelser og er kommet frem til, at svenskernes skat »bliver den laveste i 45 år«. Cheføkonom Jacob Lundberg fra den liberale tænketank »Timbro« kalder det »historiens ironi«, at venstrefløjen nu går sammen med de liberale om at fjerne topskatten.

Andre politiske iagttagere peger på, at skattelettelserne bliver første prøve på Vänsterpartiets modvillige støtte til den nye regering på grund af de klare løfter til de liberale partier. Til gengæld kan det umiddelbart se svært ud for Moderaterna og Kristdemokraterna at følge op på deres løfte om at ville »vælte regeringen«, hvis Vänsterpartiet søger en mistillidsafstemning på baggrund af skattelettelser.

»Ønskelisten er der ikke noget at udsætte på,« lød en kommentar fra Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, efter den socialdemokratiske statsministers tale.