Bred kritik af »grotesk« Pensam-sag

Voldsomme reaktioner på sag om congolesisk flygtning, der via sin arbejdsmarkedspension i Pensam ufrivilligt låner penge til det regime, han er flygtet fra.

Tshiembe Nkumba er chokeret over, at en del af de penge han indbetaler til sit pensionsselskab, Pensam, bl.a. bruges på lån til regimet i Den Demokratiske Republik Congo, som han i sin tid er flygtet fra. Fold sammen
Læs mere

En bredside rammer nu arbejdsmarkedspensionsselskabet Pensam. Årsagen er, at Berlingske i dag kan fortælle om den congolesiske flygtning Lievin Tshiembe, der som pædagogmedhjælper er tvunget til at spare op i Pensam, selv om selskabet har investeret 1,6 mio. kr. i statsobligationer fra Den Demokratiske Republik Congo. Dermed giver selskabet et ikke-øremærket lån til regimet i det selvsamme land, som Lievin Tshiembe er flygtet fra.
Lievin Tshiembe er vred og ville gerne flytte sin pensionsopsparing, men det kan han ikke, for pensionsordningen er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter.

SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, kalder situationen »helt grotesk«.

»Han er flygtet fra et umenneskeligt, rædselsfuldt styre, og så er hans egne pensionspenge med til at holde det styre ved magten,« siger Eigil Andersen og understreger behovet for etiske retningslinjer omkring investeringer i statsobligationer - sådan som der allerede er for aktieinvesteringer i dag.

Jørgen Svendsen, partner i Seier & Svendsen Pensionsrådgivning, er generelt modstander af systemet, hvor danskerne via deres overenskomst bliver bundet til ét pensionsselskab. Han mener, at pensionsmedlemmernes manglende frie valg bør tages op til diskussion i forbindelse med en række pensionsselskabers »problematiske« investeringer i statsobligationer fra afrikanske regimer, der er blandt verdens mest korrupte og mindst demokratiske.

»Det giver grobund for en fundamental diskussion. Det er jo ens egne penge, men man kan ikke selv præge investeringerne. På den måde bliver man sat ud på et sidespor, hvor man bliver underkastet den etik, som pensionsselskaberne har besluttet,« siger Jørgen Svendsen.

Benhårde kapitalister,

Arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er stærkt kritisk over for investeringerne i de kontroversielle statsobligationer. Og særligt, når det handler om arbejdsmarkedspensionsselskaber. De burde gå forrest og investere etisk ansvarligt, men det gør Pensam ikke i denne sag, mener Flemming Ibsen. Han køber ikke forklaringen om, at pensionsselskabet ikke kan tage stilling til statsobligationsinvesteringerne uden at bedrive udenrigspolitik, som Pensams formand, Dennis Kristensen, tidligere har anført.

»De kan ikke bare have det synspunkt, at penge ikke lugter. Det har enkeltpersoner og benhårde kapitalister, der kun går efter afkastet, men det er da logisk, at pensionskasser, der er styret af folkelige foreninger, skal have en politik på dette. Det er ikke enkeltmandsbeslutninger. Jeg kan ikke forestille mig, at der er flertal for at investere penge i diktatoriske styreformer,« siger han og fortsætter:

»De hylder demokratiet som styreform, og den værdi bliver man nødt til at forfølge i sin måde at placere penge på. Alt andet vil være selvmodsigende.«

Enhedslisten er grundlæggende fortaler for arbejdsmarkedspensionsselskaber, men gruppeformand Per Clausen mener dog, at Pensam er på forkert kurs i denne sag. Han kalder opførslen »rigtig dum« og siger, at det må være »ubehageligt for alle pensionsselskabets medlemmer, at pengene stammer fra sådanne investeringer i sådanne regimer.«

»Der må være grænser, ligesom der er for aktier. Vi vil presse på for, at der bliver lavet en klar præcisering af lovgivningen, så vi kan få sikkerhed for, at det her ikke gentager sig. Det er afgørende for mig,« siger Per Clausen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Pensams bestyrelsesformand, Dennis Kristensen, som også er formand for fagforbundet FOA.