Minister foreslår et alternativ til blodobligationer

Udviklingsministeren vil have pensionsselskaberne til at investere i en række store fonde, hvor etikken er i orden, i stedet for at opkøbe statsobligationer i problemstater i Afrika. Han stiller samtidig ministeriets ekspertise til rådighed, og pensionsbranchen er begejstret.

At købe statsobligationer i lande som DR Congo svarer til at give ikke-øremærkede lån til korrupte regimer, der ser stort på menneskerettigheder. Det vil udviklings­minister Christian Friis Bach (R) nu forsøge at imødegå ved at foreslå alternative investeringsmuligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Det kan sagtens lade sig gøre at investere pensionsopsparernes penge i højrentelande, uden at det samtidig behøver at være ikke-øremærkede lån til tvivlsomme ledere i afrikanske regimer. Budskabet fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er klart, efter han i går mødtes med pensionsselskabernes brancheforening for at tale om, hvordan man i fremtiden kan sikre, at danskernes pensionspenge ikke ender i de forkerte lommer. Han foreslår et alternativ til de omdiskuterede investeringer i visse afrikanske statsobligationer.

»Vi har tilbudt at lave et samarbejde omkring etiske og bæredygtige investeringer som et alternativ til statsobligationer. Det er meget store beløb, vi taler om her. Vi håber, man kan hente flere hundrede millioner kroner fra pensionsselskaberne til fondene. På den måde kan vi dele den økonomiske risiko samtidig med, at vi er med til at fremme udviklingen i fattige lande,« siger han og understreger, at der er tale om to slags udviklingsfonde.

Læs også: »Mine pensionspenge støtter alt det, jeg flygtede fra«

Diskussionen om ansvarlige investeringer er kommet på dagsordenen, efter at Berlingske gennem de sidste måneder har beskrevet, hvordan en række store danske investorer køber statsobligationer fra otte afrikanske lande, der er blandt verdens mest korrupte, mindst demokratiske og i søgelyset for menneskerettighedskrænkelser. Investeringer i statsobligationer svarer til at give et ikke-øremærket lån til pågældende landes regering.

Derfor har det mødt stor kritik, at både danske kommuner, investeringsforeninger og 19 ud af landets 22 største pensionsselskaber låner millioner af kroner til Senegal, Uganda, Gabon, Nigeria, Elfenbenskysten, Den Demokratiske Republik Congo, Republikken Congo og Angola.

Pensionskasserne er ude efter det store afkast, som højrenteobligationerne kan indbringe. For eksempel udbydes en ugandisk statsobligation, hvor investoren først får pengene igen i 2014, med en rente på 10,25 pct., men den reelle, effektive rente er 13,5 pct. Udviklingsminister Christian Friis Bach kan ikke redegøre for, hvor store procenter investeringer i fondene vil kunne indbringe.

»Kan vi få dette samarbejde til at fungere, vil det ikke kun være til gavn for fattige lande, men også i høj grad danske pensionskunder,« siger han.

Ministeriet vil hjælpe på vej

Ministeriet vil samtidig bidrage til at udvikle etiske retningslinjer, bl.a. ved at stille ministeriets samlede erfaringer med for eksempel analyser af specifikke lande til rådighed for pensionskasserne, ligesom de tilbyder at indhente ekstra oplysninger fra Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF). Dette tilbud kommer som en håndsrækning til brancheforeningen Forsikring & Pension, der netop har efterlyst retningslinjer at læne sig op ad. De har ikke ønsket at »føre udenrigspolitik« selv, men med de nye tiltag får pen­sionsbranchen »en fin balance« og »muligheden for at søge udenrigspolitisk rådgivning«, lyder det fra formand Peter Damgaard Jensen, der også er adm. direktør i pensionsselskabet PKA. Han er glad for, at regeringen har taget problemstillingen alvorligt, og han ser positivt på udviklingsministerens opfordring.

Læs også: Bred kritik af »grotesk« Pensam-sag

»Jeg kan ikke på branchens vegne sige, hvordan vi vil reagere, men i PKA vil vi se på investeringsfondene med interesse. Vi er både interesserede i at investere i emerging markets, som udviklingslandene hedder hos os, og vi har også en klimaprofil i mange af vores investeringer. Det er særligt, at ministeriet står bag sammen med Investeringsfonden for Udviklingslande, for det kan vi tage som garanti for, at man har undersøgt nogle af de problematikker, som vi nu skal til at kigge på. Det er ikke et alternativ til vores investeringer i Afrika, som er i milliardklassen, men det kan klart være et supplement. For vi vil jo gerne have en bred vifte, når vi investerer, for at kunne sprede vores risiko,« siger han.

Godt eksempel

En af de stærkeste kritikere af pensionskassernes opkøb af statsobligationer er Folkekirkens Nødhjælp.

Generalsekretær Henrik Stubkjær mener, at de modarbejder arbejdet med opbygning af demokrati og håndhævelse af menneskerettigheder. Han er glad for de initiativer, der nu er sat i søen.

»Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi ser et samarbejde mellem den statslige bistand og erhvervslivet. Det, håber jeg, at vi kommer til at se mere af. Jeg håber også, at man vil inddrage civilsamfundet, for de vil skulle være garanter for, at de investeringer, der foretages, også kommer befolkningen til gode,« siger han.