Børnehåndbog rettes efter Christians død

Efter henvendelse fra Christian Jim Andersens mormor sender Politikens Forlag nu et rettelsesblad ud til »Politikens Bog om Barnets Sygdomme«.

Politikens Bog om Barnets Sygdomme har også et afsnit (indsat) med den lægelige anbefaling af, hvad man skal gøre, hvis et barn har slugt et batteri. Den anbefaling bliver nu på foranledning af Christians mormor ændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Et rettelsesblad til en af de mest solgte håndbøger om børnesygdomme er på vej ud til landets boghandlere. Rettelsen kommer i direkte forlængelse af et-årige Christian Jim Andersens død. Christian døde efter at have slugt et batteri, der ætsede sig gennem hans spiserør og hovedpulsåre.

Midt i sorgen over at have mistet sit barnebarn, kontaktede Christians mormor, Jette Pedersen, Politikens Forlag med det ene formål at få rettet en central passage i »Politikens Bog om Barnets Sygdomme«. I bogen, som Jette Pedersen selv havde foræret sin datter i forbindelse med Christians fødsel, står der, at man ved mistanke om, at et barn har slugt et batteri, skal »holde øje med afføringen« og kontakte læge, »hvis batteriet ikke er kommet ud efter to døgn«. Dét råd viste sig at være helt forkert i Christians tilfælde.

»Vi var i kontakt med Jette Pedersen allerede i maj. Efter at have været i dialog med forfatteren, var vi helt enige om at udsende et rettelsesblad til bogen,« siger forlagschef Bolette Rud Pallesen, der oplyser, at rettelsesbladene ankommer til forlaget i dag og snarest muligt vil blive udsendt.

Politikens Forlag oplyser ikke salgstal, men håndbogen skrevet af læge Jerk W. Langer er solgt i »tusinder«. Den ligger top-fem i sin genre i Pædagogisk Bogklub, hvor den også for nylig har været på tilbud.

»Som mormor havde jeg givet Maria (Christians mor, red.) den bog. Den kunne give noget tryghed, følte jeg. Her står sådan lidt generelt om småbørns sygdomme, og den er meget informativ. Men det er jo helt forfærdeligt, når der står et forkert råd,« siger Jette Pedersen.

Råd: Søg læge straks
Af rettelsesbladet vil det fremgå, at rådet til forældre, hvis børn har slugt de stadig mere udbredte minibatterier, er, at de skal søge læge for en eventuel røntgenundersøgelse. Ikke vente i to døgn.

»I vores sag fik vi den besked, at lægerne vidste alt om batteriernes farlighed. Men jeg kan læse i en meget anerkendt bog, at det ikke er tilfældet,« siger Jette Pedersen, der håber, at rettelsen kommer tids nok til at forhindre, at en tragedie som deres gentager sig.

En ekspert i batteriers farlighed, læge Susan Cowan på Statens Serum Institut, siger til Berlingske, at børn i langt de fleste tilfælde vil slippe fra indtagelsen af et batteri uden mén. Men hvis barnet viser blot det mindste symptom på sygdom eller ubehag, skal man søge læge øjeblikkeligt.