Amerikanske læger skal lære af Christian-sagen

Direktøren for USAs nationale giftrådgivning kalder Christian-sagen tragisk og undgåelig. Mens danske vagtlæger ikke har noget system til opsamling og læring, når der sker fejl, vil det amerikanske center straks bruge Christian-sagen.

Christian fra Høng blev ikke mere end 14 måneder gammel. Men hans tragiske død vil nu blive brugt af en af verdens førende eksperter i forgiftninger og akutmedicin som skoleeksempel, der skal vise amerikanske læger og den amerikanske befolkning, hvor farlige mininbatterier er, hvis de bliver slugt.

»Vi vil bruge denne sag til at illustrere vigtigheden af, at læger er opmærksomme på de alvorlige følger, som disse minibatterier kan have,« siger Toby Litovitz, leder af »National Capital Poison Center« i Washington DC.

Christian-sagen viser i al sin gru, hvor farlige minibatterier er, hvis de ved en fejl bliver slugt. Nu vil amerikanske forskere indsamle data om sagen fra Høng, hvor den 14 måneder gamle Christian Jim Andersen døde efter at have slugt et minibatteri. Sagen skal bruges til at advare læger og befolkning i USA om de potentielle farer ved minibatterier.

Professor i akutmedicin ved Georgetown University, Toby Litovitz, har 25 års erfaringer med forgiftningssager. Ifølge eksperten er det typisk små børn, der kommer til at sluge minibatterier. Toby Litovitz kalder sagen om Christians død for »sjælden«, »opsigtsvækkende« og »tragisk«.

11.000 sager
Sagen illustrerer, at for mange læger ikke ved tilstrækkeligt om, hvor farlige minibatterier er, hvis de sætter sig fast i halsen på små børn, siger Toby Litovitz, der vil indsamle data fra Christian-sagen og beskrive den til amerikansk lægelitteratur:

»Vi vil bruge denne sag til at illustrere vigtigheden af, at læger er opmærksomme på de alvorlige følger, som disse minibatterier kan have. Vi har i tidens løb indsamlet mere end 11.000 sager om indtagelse af batterier, som vi har brugt i arbejdet med vores hotline, og der er kommet yderligere 8.600 sager ind for nylig, som vi stadig er ved at bearbejde. Men den danske sag er meget usædvanlig,« siger Toby Litovitz.

Eksperten er med Berlingskes mellemkomst nu i kontakt med retsmediciner Nikolaj Friis Hansen fra Københavns Universitet, som obducerede Christian. Hun vil også kontakte Christians forældre.

»Denne sag er en af de alvorligste, vi har set hidtil. I den lægelige verdenslitteratur er der ikke beskrevet mere end otte dødelige tilfælde som følge af batteriindtagelse. Der er ikke tvivl om, at det kunne være undgået, hvis lægerne straks havde taget et røntgenbillede og fjernet batteriet, så havde det ikke fået fatale følger,« siger hun.

Ifølge The National Capital Poison Center sluger flere end 3.000 amerikanere i alle aldre batterier.