Bandevagter på børnebibliotek

Blågårds Bibliotek er Emil fra Lønneberg, Alfons Åberg – og lokale gangstere på jagt efter deres fjender. Vagter fra Blågårdsplads visiterede mand i børneafdelingen.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blågårds Bibliotek fører en såkaldt ”uro-logbog” for at holde styr på ballademagere i kvarteret – og optegnelserne fortæller en usædvanlig historie:

25. februar 2009 om eftermiddagen rykkede Nørrebros bandevagter pludselig ind på det offentlige bibliotek, viser logbogen.

En ung mand søgte tilflugt på biblioteket, fordi han havde et af områdets selvbestaltede visitationsteams i hælene. Manden endte oppe i børneafdelingen, og en kvindelig bibliotekar besluttede sig for at gribe ind sammen med en kollega.

Ifølge logbogen blev hun verbalt forulempet af bandevagterne, som stillede et ultimatum: Enten fulgte manden frivilligt med ud, ellers ville de sørge for, at alle bibliotekets udgange blev blokeret. Det fik manden til frivilligt til at gå med ud på Blågårdsplads, hvor de fortsatte deres visitation.

Den kvindelige medarbejder forfulgte bande-vagterne ud på pladsen, hvor hun i kraftige vendinger irettesatte dem.

”Hun har det fint i dag,” siger en af hendes kolleger, Jesper Ottogreen, kontoransat på Blågårds Bibliotek.

Berlingske Tidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra bibliotekschef Jakob Lærkes samt kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

To dage efter episoden på børnebiblioteket blev en journalist fra Berlingske Tidende nær Blågårdsplads afkrævet legitimation af en tre unge med pistol, og 28. februar blev en 32-årig mand livsfarligt såret i krydset mellem Korsgade og Griffenfeldtsgade – formentlig fordi han blev forvekslet med Blågårdsplads-gruppens fjender fra Hells Angels aktionsstyrke AK81.

Københavns Kommune har i aften indkaldt til borgermøde om situationen på Nørrebro. .

I forrige uge valgte biblioteket i solidaritet med medborgerhuset Støberiet og Korsgadehallen at lukke en time tidligere en normalt for at undgå at tiltrække ballademagere i aften timerne. Biblioteket har nu åbent som normalt.

Bibliotekschef stolt
Bibliotekschef for Københavns Biblioteker Jens Ingemann er stolt af de bibliotekarer, der trodsede bandevagterne:

”Jeg er bekendt med, at der har været et ønske om at visitere en låner, og at dette blev afvist af vores personale. Det afviste vores medarbejdere og udviste de pågældende personer fra stedet. Det har jeg rost mine medarbejdere for, og det er meget udmærket, at de handlede sådan. Vi vil ikke acceptere den slags, og folk skal kunne færdes frit på vores biblioteker,” siger Jens Ingemann.

Han bekræfter, at personalet på Blågårds Plads bibliotek fører logbog over særlige episoder:

”De har lavet en logbog, så alle ved, hvad der foregår, og så de kan bakke hinanden op. Medarbejderne på biblioteket gør det kanon godt under vanskelige vilkår.”

Som følge af visitationsepisoden – og som følge af den seneste tids uroligheder på Nørrebro – er der nu tages forholdsregler for personalets sikkerhed.

”Vi følger løbende op på, om sikkerheden er tilstrækkelig for vores medarbejdere, og som følge af de seneste ugers episoder er vi meget opmærksomme. Vi har taget de nødvendige skridt til det. Ikke i form af vagtfolk, men i samarbejde med politiet, som har lovet at være meget hurtigt på stedet, hvis der skulle opstå problemer,” siger Jens Ingemann.


Her skyder banderne


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser