Hjertelægen fik folk til at løbe

Peter Schnohr har i en menneskealder været optaget af forebyggelsen af hjertesygdomme.

09NAVPeter-Schnohr-110955.jpg
Peter Schnohr arrangerede i 1969 verdens første folkemotionsløb, Eremitageløbet. Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Peter Schnohr er en af frontkæmperne indenfor forebyggelsen af hjertesygdomme – både fagligt og i fritiden.

I 1969 tog han sammen med elite-skiøberen og tandlægen Svend Carlsen initiativet til verdens første motionsløb, Eremitageløbet, som blev grundlaget for motionsløb i Danmark. Indtil videre har ca. 640,000 mænd og kvinder passeret målstregen.

Da løbet fandt sted første gang, var der kun få motionsløbere herhjemme, nu er tallet omkring 1,3 million, og der er over 1.300 motionsløb årligt. I begyndelsen vidste man ikke om motionsløb kunne være farligt, hvorfor Schnohr og medarbejdere har undersøgt næsten 1.900 motionsløbere fra Østerbroundersøgelsen i op til 35 år, og som de første vist, at motionsløbere lever seks år længere end alle andre. Lidt overraskende var det, at de der kun løber hver anden dag i en halv time, i et langsomt eller almindeligt tempo, lever længere end de der løber hver dag i én time i hurtigt tempo. Schnohr var selv en af initiativtagerne til Østerbroundersøgelsen.

Specialistpraksis

Gennem 16 år var Peter Schnohr lægelig sekretær/overlæge i Hjerteforeningen og sammen med dens formand, professor A. Tybjærg Hansen ansvarlig for landsdækkende kampagner indenfor motion, kost, rygning, forhøjet blodtryk, overvægt, stress m.v. Han var desuden initiativtager til og formand for Hjerteforeningens Motionsklub, 1974-85.

Fra 1987 til 2004 var han medicinsk chef i Lægernes Test Center, klinik for forebyggende helbredsundersøgelser, Skodsborg Sundhedscenter. Han har modtaget flere priser, professor Tybjærg Hansens Ærespris 1991; Comité International Olympique’s Medalje 1996; Hjerteforeningens Guldnål 2002; Dansk Atletik Forbunds Belønningsmedalje 2006 og Dansk Cardiologisk Selskabs Hæderspris 2016

Schnohr har siden 1990 haft specialistpraksis i Amaliegade i København, overvejende hjertesygdomme og forhøjet blodtryk.

Han er gift med indretningsarkitekt og merkonom, Britt Waldö, og de har to børn. Der er åbent hus 10. juni i Rømersgade 3, Israels Plads kl. 15-18.