Anstændigheden selv fylder 75 år

USAs tidligere vicepræsident Joe Biden er måske Demokraternes redning på de indre linjer. Han er aktuel med en ny selvbiografi.

Tidligere vicepræsident, Joe Bidebn.Foto: Eduardo Munoz Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Barack Obama havde én mand, han kunne stole på. Sin vicepræsident Joe Biden – kaldet Uncle Joe af hele USA. Bidens politiske sans, hans folkelighed, hans strategiske sans, hans viden om Kongressen og hans loyalitet over for præsidenten udløste en næsten euforisk Biden-fan-klub. Men han stillede ikke op som Demokraternes præsidentkandidat i 2016. Han overlod scenen til Hillary Clinton, der er alt andet end folkelig. Og det har han bittert fortrudt siden.

Nu forsøger han at redde Det Demokratiske Parti fra nedslidning efter Clintons nederlag til Donald Trump. Partiet er afgjort gledet mod venstre og langt mere, end der er vælgergrundlag for. Hvis partiet skal vriste magten fra Republikanerne, skal Demokraterne ind mod midten igen. Det forsøger Biden på sin egen måde, skønt han selv tilhører venstrefløjen. Ved at genopfinde den anstændige politiker, som han selv er inkarnationen af.

Det at være vicepræsident og dermed nummer 2 er svært. Som toppolitiker vil man være nummer 1. Men hans forhold til Obama var præget af loyalitet, og det vakte almindelig respekt. Han blev på mange områder en perfekt nummer 2. Det var Biden, der skubbede på for at få Obama til at sætte homoseksuelle ægteskaber på dagsordenen. Han havde i modsætning til Obama set, at tiden var inde til at få legaliseret homoseksuelle ægteskaber. Han stod også bag en række andre politiske initiativer, blandt andet det fokus, Obama-administrationen fik på sundhedsreformen og medicinsk forskning, især på cancer-området. I 2015 mistede Biden en af sine sønner, Beau Biden, til hjernecancer. Han blev kun 46 år.

Biden er født i Pennsylvania i en familie, hvor faderen ikke havde held med sit arbejde. Han voksede op i en arbejderstat, hvor man også i 1940erne og 1950erne måtte kæmpe for at få mad på bordet. Han kan som få tale til arbejderne i de fattige stål- og kulstater. Han opfattes som »arbejderdrengen«, der ikke har glemt, hvor han kom fra.

Han har i sit liv været ramt af store tragedier. Udover at miste sin voksne søn, mistede han sin første hustru og sin datter i en trafikulykke. Hans to sønner, som også var med i bilen, slap med overfladiske skrammer, men han var ved at opgive sin post som senator for at passe sine to sønner efter ulykken. Han blev dog overtalt og sad som senator fra 1973 til 2009, hvor han blev USAs vicepræsident, da Obama blev taget i ed som præsident.

Hans mange år i Kongressen gjorde ham til en kendt skikkelse i det politiske system. Han var en af de politikere, der kunne skabe resultater. Han har været formand for Senatets udenrigsudvalg og siddet i forskellige udvalg og komiteer. Ingen var i tvivl om, at han blev Obamas vicepræsident for at være kontaktpersonen til en Kongres, som under Obama ikke samarbejdede. Den del lykkedes ikke for ham, for både Demokraterne og Republikanerne var under Obama mere splittet end nogensinde.