Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nej, politikere skal ikke bare tage en tudekiks

»Overfald på vores politikere og deres pårørende er ikke kun overfald på mennesker. De er også overfald på vores demokrati.«

Morten Messerschmidt på talerstolen ved DFs årsmøde. Foto: Henning Bagger / Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden blev politiker Morten Messerschmidts 15-årige lillebror overfaldet og brutalt slået ned. Forinden havde de hætteklædte overfaldsmænd sikret sig, at han var i familie med politikeren. Det fortæller Messerschmidts mor i et opsigtsvækkende interview i BT, hvor hun også kan berette om tysklærere, der har heilet af hendes børn.

Overfaldet er selvsagt en sag for politiet, mens udtalelsen om de heilende lærere er en sag for den lokale Børne- og Ungechef. Det skal naturligvis undersøges, om den har noget på sig, og er det tilfældet, må det få konsekvenser. Lige så uacceptabel vold er, lige så uacceptabel er politisk motiveret chikane, og her endda fremført af offentligt ansatte over for mindreårige, hvis eneste brøde er, at de er i familie med en kendt politiker. Tilfældet er så langtfra enestående. Vold og chikanerier er blevet en del af hverdagen for mange i politik. Alternativets formand, Uffe Elbæk, lagde i denne uge et screendump på Facebook, der viste, hvordan navngivne personer åbent udvekslede bemærkninger som: »Gu’ ved om det ville ændre sig, hvis en af vores politikere eller deres familie blev ramt af skud affyret af berigerne«, og »Stampe, Østergaard, David Trads, Uffe Elbæk, Carsten Jensen, Stine Bosse, Auken m.fl. kunne udmærket stå i vejen for en vildtfarende kugle«.

Den slags bør naturligvis anmeldes, ligesom det konservative folketingsmedlem Mai Mercado for nylig anmeldte en mand for at skrive: »Du leger med dit og dit barns liv« og »Jeg kan godt forstå, hvis nogen vil stikke en kniv i dig og din baby« samt »Jeg ville fryde mig, hvis Mai Mercados baby mister livet«. For det blev han idømt fem måneders ubetinget fængsel af Retten i Sønderborg. Vold og trusler skal ikke have lov at æde af vores demokrati, og man kan godt være bekymret for, om vi fremover vil kunne tiltrække politisk talent, når prisen kan være så høj.

Den britiske politiker Jo Cox betalte i sommer den højeste pris. Hun blev myrdet på åben gade. Kort forinden var tidligere justitsminister Morten Bødskov blevet overfaldet på Islands Brygge i København, og Folketingets formand Pia Kjærsgaard blev spyttet på under Folkemødet på Bornholm. Drab er naturligvis en langt alvorligere forbrydelse end overfald, vold og chikanerier, men vi skal ikke acceptere, at vores politikere og pårørende udsættes for stadigt mere urimelige vilkår. I forvejen må flere leve med PET-beskyttelse døgnet rundt. Ellers kan de ikke passe deres arbejde. I den aktuelle sag med Morten Messerschmidts lillebror skal overfaldet efterforskes, og de ansvarlige findes og straffes. Tilsvarende skal det undersøges, om offentligt ansatte virkelig har heilet af hans yngre søskende.

Men vi har også selv et ansvar som borgere. Et ansvar for at gribe ind i debatter på eksempelvis sociale medier, hvor folk af og til går langt over stregen og fremkommer med dødstrusler, voldsønsker eller på anden vis forsøger at intimidere politikere til tavshed. På Uffe Elbæks væg mener en bruger således, at han bare skal »tage en tudekiks og holde kæft«. Men det skal Elbæk på ingen måde. De mennesker, der fremsætter ønsker om »vildtfarende kugler«, skal i stedet anmeldes.

Trusler skal ikke have lov at lukke munden på den fri debat, og overfald på vores politikere og deres pårørende er ikke kun overfald på mennesker. De er også overfald på vores demokrati, og de skal mødes med modstand og civilcourage.