Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

København skal skabe plads til nye borgere

»De højtråbende indbyggere på Amager og deres grønne venner, som formentlig også er imod at man bygger højhuse i hovedstadskommunen, opfatter København som en lukket fest, hvor ingen andre skal have lov at komme ind.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Slaget om Amager Fælled og færdiggørelsen af Ørestad tegner til at blive en central del af valgkampen i København frem mod 21. november. Aktivister og naturelskere protesterer voldsomt over opførelsen af 2.500 nye boliger på et seks hektar stort område af fælleden. De støttes af venstrefløjen og de Radikale på Københavns Rådhus, som har bebudet, at de vil droppe byggeriet, hvis de fire partier får flertal efter valget.

Hvis det sker, er det ikke alene et brud på en gammel politisk aftale om Ørestad, hvor salget af grundene i bydelen skal finansiere den københavnsk metro. Det er også et meget uheldigt signal om, at udviklingen og udbygningnen af København har snævre grænser i det røde bystyre.

København vokser med omkring 10.000 indbyggere om året. Der er fortsat muligheder for at udbygge havnearealerne ved Nordhavn og andre steder, men på lidt længere sigt er mulighederne begrænset. Hvis man på et kort sætter nålen af en passer ned på Rådhuspladsen i København og tegner en cirkel med en radius på fem-ti kilometer for at finde ud af, hvor København kan udvides i de kommende årtier, så springer ét område i øjnene – og det er Amager Fælled, Kalvebod Fælled og hele det vestlige Amager. Et meget stort ubebygget fredet naturområde tæt på Københavns centrum.

Med opførelsen af Ørestad og de boliger, som striden nu står om, er der taget en lille kile af Amager Fælled til en helt ny bydel. Resten blev fredet i forbindelse med aftalen om Ørestad. Nu lover overborgmester Frank Jensen (S), at der ikke bliver bygget eller gravet yderligere på fælleden, mens han er overborgmester. En melding, der mest er møntet på at skaffe grønne stemmer til kommunalvalget. En kommende omfartsvej i forlængelse af en eventuel havnetunnel skal ifølge Frank Jensen bores under fælleden. En bekostelig affære, må man forudse.

Konsekvensen af fredningen og Frank Jensens løfte er, at det bliver sværere for kommende generationer og almindelige mennesker at bo forholdsvis centralt i København. Det er hverken særlig socialt, solidarisk, retfærdigt eller hvad socialdemokrater ellers plejer at smykke sig med af moralske standarder. For knap ti år siden lykkedes det aktivister hjulpet på vej af SF at forhindre opførelsen af et enestående arkitektonisk boligbyggeri på Kløvermarken i den anden ende af Amager. De højtråbende indbyggere på Amager og deres grønne venner, som formentlig også er imod at man bygger højhuse i hovedstadskommunen, opfatter København som en lukket fest, hvor ingen andre skal have lov at komme ind.

København skal passe på sine rekreative områder og fortsat være en grøn by. Det er de fleste enige om. Men København er også en storby, en hovedstad, som skal have mulighed for at ekspandere og gøre plads til alle, der gerne vil bo der. Det kan sagtens ske i respekt for de naturområder, som mange holder af. Moderne storbymennesker vil helst bo midt i byen og ude på landet samtidig. Det er svært at forene og har desværre en tendens til at kamme over i en hysterisk fundamentalisme, når kampen om en byggeplads få kilometer fra Rådhuspladsen kommer til at handle om sjældne planter og fredede frøer.