Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Jo – vi skal turde være elite

Kunne man forestille sig Danmarks mest berømte fodboldspiller i nyere tid, Michael Laudrup, sige: Nej, jeg har aldrig været elitesportsmand. Jeg tjattede bare lidt til en bold for sjov, sådan på amatørbasis, og så røg der et par millioner ind på kontoen ved samme lejlighed.

Det ville ikke lyde troværdigt. Top-idrætsudøvere står ved deres ambitioner. Vil man nå stjernerne, har det store personlige omkostninger. Caroline Wozniacki, Pernille Blume, Christian Eriksen, Nadia Nadim. De sejrer og lider nederlag i fuld offentlighed og med bevidstheden om, at når de vinder, og hvis de taber, så skyldes det egen indsats. Det er prisen for at tilhøre eliten. Men det er ambitionen om at være blandt de bedste, der driver værket. Torsdag aften spiller det danske kvindelandshold i fodbold semifinale i Europa-mesterskaberne. Spillerne tilhører eliten inden for deres sportsgren. Det er da værd at være stolt af. Både for dem og for os andre.

Anderledes i de øvrige dele af det danske samfund. Her er folk skæppeangst for at vedkende sig ambitioner og talent. En af sommerens underholdende debatter, foranlediget af dagbladet Politiken, har handlet om netop elite. Kendte og formodet indflydelsesrige danskere har været interviewet om begrebet elite og har skullet placere sig selv på et elite-barometer. Nu er »elite« jo ikke et naturvidenskabeligt defineret fænomen. Men det er da pudsigt, at et par medlemmer af landets fornemste forsamling, Folketinget, nærmest stejler ved tanken om at skulle tilhøre eliten. Selv om de har været med til at stifte et indflydelsesrigt parti eller fyre en minister. Uhadada, nej. Eliten – det er de andre.

Helt grotesk bliver det, når Margrethe Vestager, tidligere leder af landets måske mest elitære politiske parti, Det Radikale Venstre, og nuværende EU-konkurrencekommissær i langvarig brydekamp med internationale gigantvirksomheder, bedyrer, at hun ikke kan se sig selv som elite. Nej, da. Alle og enhver kan skam blive partileder og EU-kommissær. »Ved jorden at blive, det tjener os bedst,« skrev N.F.S. Grundtvig. Som fra sin elitære position udøvede stor indflydelse på den danske folkekirke og folkeoplysningen. »Flyv ikke højere, end vingerne bær’,« lyder en populær sang fra Lille Palle. Men det er da netop det, vi skal: Stræbe efter at flyve højt. Hvad enten vi nu er politikere, forskere, håndværkere, forfattere, arkitekter, sosu-assistenter eller økonomer.

H.C. Andersens eventyr om »Klods-Hans« er blevet en national fortælling om den påtagede, danske beskedenhed. Ret beset en besynderlig fortælling om tumpen på en gedebuk, der scorer prinsessen. Skrevet af en forfatter, som livet igennem stræbte efter at nå toppen af samfundet – og nåede derop. »Klods-Hans« er en sjov historie. Men det er vist på tide at finde mere opbyggelige fortællinger til at styrke folkesjælen. Beskedenhed og ydmyghed er glimrende egenskaber. Men vi har også brug for selvbevidsthed og stræben. Vi behøver en elite i alle sider af samfundet. Mennesker, som tør stå ved, at de besidder kvalifikationer, ambitioner og lyst til at benytte dem. Som siger: Ja, jeg kan noget, som andre ikke kan. Lad os hylde dem, som vil og tør stræbe – f.eks. kvindelandsholdet.