Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ingen styrkelse af Assad bør ske med dansk hjælp

»Assads forbrydelser mod menneskeheden vil blive husket af historien.«

Syriens præsident Bashar al-Assad. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SANA

I dag tirsdag offentliggør Amnesty International en rapport, der under titlen »Menneskelig slagtehal« hævder, at den syriske præsident Bashar al-Assad mellem 2011 og 2015 har ladet 13.000 mennesker hænge i det berygtede Saydaya-fængsel. Midt om natten bliver grupper på op til 50 fanger stillet for en såkaldt krigstribunal, der kender dem skyldige efter et til to minutters spørgsmål, hvorefter alle bliver hængt.

Læs ogaå: Syriske flygtninge ser Trumps forbud knuse deres drømme

Rapporten, der er baseret på vidneudsagn fra 84 mennesker, herunder tidligere vagter, embedsmænd, fanger, dommere og advokater, er ikke den første, som Amnesty International har skrevet om Saydaya. Fængslet er frygtet for de umenneskelige forhold, som fangerne må forsøge at overleve under, uden tilstrækkelig varme, mad, drikke samt medicin og lægebehandling, såvel som for fangevogternes brutalitet og foragt for menneskeliv. Foruden de 13.000 hængte fanger anslås det, at 17.000 mennesker har mistet livet i syriske fængsler siden 2011.

At præsident Assad har begået – og stadig begår – ubeskrivelige grusomheder mod sit eget folk, er der ikke noget nyt i. Borgerkrigen i Syrien har sammen med den libyske stats sammenbrud vist sig at være den mest vidtrækkende konsekvens af det arabiske forår, og den efterfølgende strøm af syriske flygtninge, der er søgt mod Europa i håbet om en fremtid eller bare for at overleve, har udstillet den manglende vilje til europæisk samarbejde i modgang.

Barack Obama talte indledningsvis store ord om Syrien og kampen mod Assad, men var valen ved at gå militært ind og støtte de sekulære og moderate oprørere, mens de stadig levede op til den betegnelse. Derfor sidder Assad – med hjælp fra Ruslands Vladimir Putin – stadig i Damaskus, mens han fremstiller sig selv som bolværk mod Islamisk Stat.

USAs nytiltrådte præsident, Donald Trump, har talt om vigtigheden af et stærkt samarbejde om nedkæmpelsen af Islamisk Stat. Det har han aldeles ret i. Jo før den sidste IS-sympatisør er nedkæmpet, jo bedre. At terrorgruppen har fået lov til at påtvinge uskyldige civile sin formørkede ideologi så længe, er en skamplet på historien. Men hvis præsident Trump nærer forestillinger om et samarbejde med Assad – midlertidigt som det måtte være – må det være op til hans rådgivere hurtigst muligt at gøre det klart for ham, at en sådan legitimering af den syriske præsident og hans rædselsregime ikke har gang på jord.

Set i det rette lys kan det også for nogle danske øjne virke forjættende at have en stærk mand ved magten i Syrien, men Assad kan aldrig være en del af løsningen. For så længe landets præsident er en alawit, der samarbejder med Irans og Hizbollahs shiamuslimske militser, vil han blive ved med at jage sunnimuslimske syrere i armene på IS. I 1980erne støttede og trænede amerikanerne en række oprørere i at bekæmpe den sovjetiske besættelsesmagt i Afghanistan. Det var der mange gode grunde til, men en af disse oprørere var som bekendt en saudi-araber ved navn Osama bin Laden. USA valgte dengang den forkerte samarbejdspartner. Den fejltagelse skal vi ikke gentage.

Selv om det kan være svært at forestille sig, hvem der skal efterfølge Assad og skabe en fredelig fremtid for Syrien, må Vesten ikke i afmagt forfalde til at acceptere ham. Assads forbrydelser mod menneskeheden vil blive husket af historien. Hvordan verdenssamfundet håndterede situationen ligeså.