Assads slagtehus: »Vi sov til lyden af mennesker, der kvæles ihjel«

Op til 13.000 fanger er systematisk blevet hængt af det syriske regime i et af landets fængsler de seneste fem år, ifølge ny Amnesty rapport

Syriske fanger fra fængsel i Aleppo den 22. maj 2014. Alle de krigsførende parter i Syrienkrigen har henrettet krigsfanger. Men ifølge ny rapport fra Amnesty International har det syriske regime systematisk hængt op til 13.000 fanger på fem år. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Flere end 80 tidligere fanger, vagter, dommere, advokater og eksperter er blevet interviewet. De siger alle sammen det samme.

Det syriske fængsel Saydnaya ved hovedstaden Damaskus er regimets slagtehus.

Her bliver syriske fanger, ifølge en ny Amnesty International-rapport mishandlet, sultet, og tortureret. En - i nogle tilfælde - to gange om ugen bliver grupper på omkring 50 fanger fragtet fra cellerne til et større lokale, hvor de blevet hængt.

Der sker, ifølge rapporten på mandage og onsdage. Midt om natten og med en organisatorisk systematik, der får rapportens forfatter Nicolette Waldman til at bruge ordet »udryddelse« når hun taler med Berlingske via telefon.

En helt særlig forbrydelse

»Udryddelse er en helt særlig forbrydelse. Vi opfordrer FNs Sikkerhedsråd til at fordømme det syriske regime, og håber FNs Menneskerettighedsråd vil nedsætte en særlig undersøgelseskomite,« siger Nicolette Waldman.

»Hvis det her ikke chokerer os, så vil jeg gerne vide, hvad der kan chokere. Udryddelse af forsvarsløse politiske dissidenter og demonstranter, begået af et regime, der støttes af et af de faste medlemmer af FNs Sikkerhedsråd,« siger Nicolette Waldman.

Amnesty Internationals rapport offentliggøres nu efter er en 12 måneder lang og dybdeborende undersøgelse af Saydnaya-fængslet. I perioden mellem marts 2011 og december 2015 har det syriske regime, ifølge rapporten, hængt omkring 13.000.

Hertil kommer yderligere 17.000 fanger, som Amnesty mener har mistet livet i det syriske regimes fangenskab i andre dele af Syrien siden 2011. Og antallet af døde fra Saydnaya fængslet i 2016 er ikke med i rapporten.

»Her er tale om en kalkuleret kampagne til at udrydde dele af civilbefolkningen,« siger Nicolette Waldman.

»Der er et mønster, og det hele er planlagt ned til mindste detalje. Selv lastbilerne, der kører ligene væk, ankommer samme tid, gang efter gang,« siger hun.

Nicolette Waldman er ikke i tvivl om, at ordren til at henrette så mange mennesker på en så systematisk måde kommer fra allerhøjeste instanser i det syriske regime. Fra forsvarsministeren, fra generalstabschefen, fra præsident Bashar al-Assad.

Nogle vidner blev interviewet 10 gange

Nicolette Waldman fortæller, at Amnesty har været »ekstremt grundig« med efterforskningen, og derfor har det taget et år at skrive rapporten.

»Nogle af vidnerne er blevet interviewet op til 10 gange. Simpelthen for at sikre, at deres beretninger ikke ændrer sig med tiden,« siger Nicolette Waldman

I rapporten redegør Amnesty International for detaljerne via de 84 interviewedes vidnesbyrd og detaljerede satellitfoto. Mange af vidnerne er tidligere fanger. Fire af de interviewede er tidligere fangevogtere på stedet, og resten er advokater, dommere og eksperter.

»Hvis du lagde øret mod gulvet kunne du høre gurglelyde. Det varede omkring ti minutter... Vi sov til lyden af mennesker, der kvæles ihjel,« er Hamid, et af vidnerne, citeret for at fortælle i rapporten.

I den snart seks år lange krig menes mellem 320.000 og 450.000 personer at have mistet livet. Mange er meldt savnet, og deres skæbne er uvis.