Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Formandens tale

»Lykketofts arrogance over for Socialdemokratiets vælgere har været en hovedårsag til flugten til Dansk Folkeparti.«

Læs mere
Fold sammen

Tidligere finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft er for tiden formand for FNs generalforsamling. Hvervet har ikke nogen politisk betydning, men er alligevel ærefuldt, ligesom Lykketofts tidligere hverv som formand for Folketinget var. Personer, som bestrider den slags formandsposter, tjener – eller burde tjene – som demokratiske forbilleder for politikere og vælgere gennem deres personlige kvaliteter og adfærd.

Lykketoft var i mange år en dygtig minister for sit parti. Men forleden demonstrerede Mogens Lykketoft, at han som debattør er mere et forbillede for kloakdebattører på de sociale medier end for seriøse vælgere. I sin fødselsdagstale til et halvt hundrede gæster, heriblandt mange politikere, tilsvinede Mogens Lykketoft både den nuværende og den tidligere regering. I Lykketofts kloaktale, som den vel nu bør kaldes, blev statsminister Lars Løkke Rasmussen udnævnt til »den lille svindler«, mens regeringen blev udråbt som »fladpandet populistisk« med »dybt usympatiske personer på nøgleposter«. Den tidligere socialdemokratiske regering kaldte han »profil- og talentløs«.

Mogens Lykketoft har, efter offentliggørelsen af talen, beklaget sit »følelsesudbrud«. Men spontane var udbruddene nu ikke. Talen blev holdt 9. januar og udsendt til gæsterne per mail 14. januar. Det forløb ligner et bevidst forsøg på at få talen offentliggjort.

Lykketoft er den sidste af de såkaldte »fabulous four«, der stadig har en, om end lille, rolle i politik. De tre andre, Poul Nyrup Rasmussen, Ritt Bjerregaard og Svend Auken, der ligesom Lykketoft har spillet centrale roller , er gået på pension eller afgået ved døden. Men Mogens Lykketoft formår stadig at iscenesætte sig selv som vogter af en højere moral, især på udlændingepolitikken.

Sammen med blandt andre Svend Auken betød Lykketofts afvisning af vælgernes bekymringer over indvandringen og den fejlslagne integration, at Socialdemokraterne og Poul Nyrup Rasmussen tabte valgte i 2001. I en bog om valgnederlaget, der udkom et par år senere, forsøgte Lykketoft – ganske usympatisk – at smyge sig uden om sit medansvar for nederlaget. I 2005 led Lykketoft som partiformand et velfortjent valgnederlag.

Lykketofts arrogance over for Socialdemokratiets vælgere har været en hovedårsag til flugten til Dansk Folkeparti og til fremkomsten af det borgerlige flertal, som nu gennemfører den nødvendige opstramning af udlændingepolitikken. Lige så lidt som den øvrige venstrefløj har Lykketoft andet end fordømmelser at byde på over for det flertal, der nu har taget ansvar for en række nødvendige stramninger. Et troværdigt svar på, hvordan folkevandringen til blandt andet Danmark bremses, har hverken Lykketoft eller de andre moralister, som blot fabler om »europæiske løsninger«.

Med folk som Lykketoft i bagagen er der ekstra grund til at ønske den nuværende formand, Mette Frederiksen, held og lykke med forsøget på at bringe Socialdemokraterne i en position, hvor de kan give svar på Danmarks alvorligste udfordring i nyere tid.