Hånden under sommerhuse

Læs mere
Fold sammen

At alene danskere kan købe fritidshuse i Danmark, er til debat i Berlingske Business. Det er ikke uretten over for EU-borgerne, der ikke kan købe fast ejendom, der driver debatten denne gang. Det er alene spørgsmålet om penge!

Som fritidshusejer, EU-tilhænger og dansker er det nødvendigt at huske på, at reglen om huse på danske hænder falder tilbage til EF-afstemningen i 1972 - og reglen var væsentlig. Derfor er det også en underlig debat, der igen blusser op med erhvervsredaktøren som hovedaktør. Især er det underligt, at fortaleren for salg af fritidshuse til udlændinge ikke husker på de forudsætninger, der skabte retten til at sige nej.

I stedet bliver der kørt løs med økonomiske argumenter.

Salg af de danske sommerhusområder til udlændinge vil ikke skabe flere arbejdspladser i de såkaldte vandkantsområder, da husene risikerer at komme til at stå endnu mere tomme i større perioder af året. Salg til udlændinge vil automatisk føre til højere priser – og vil sætte loven om udbud og efterspørgsel ud af kraft.

Der kommer gang i salget, når der skabes en attraktiv tilværelse for danskerne med job, god løn og interessant arbejde – og det er vel egentlig den velfærd, vi skal være med til at lægge kræfter i frem for at plukke et stykke af dansk kultur i småstykker?