Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Au pairs ender i ingenmandsland under corona

»Det er kort sagt vanskeligt at finde gode grunde til ikke at give au pairerne mulighed for at få forlænget opholdstilladelsen. Det vil gavne både dem og de danske værtsfamilier,« skriver en række organisationer i forbindelse med coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Corona har lukket store dele af verden ned, og som en konsekvens er mange au pairs havnet i en slags ingenmandsland. Deres normalt toårige visum er udløbet. Deres aftaler med de danske børnefamilier ligeså. De skal altså forlade landet midt i en verdensomspændende sundhedskrise.

Vi opfordrer derfor til, at det bliver gjort muligt at forlænge au pairernes ophold hos de danske værtsfamilier. Vi har henvendt os til regeringen med problemstillingen og foreslået, at au pairernes opholdstilladelse forlænges et år grundet den aktuelle situation.

Og mange af værtsfamilierne er interesserede i at forlænge deres au pairs ophold. Hjemmearbejde, hjemmeskoling og af og til lukkede dagtilbud udfordrer de fleste børnefamilier, og au pairerne, som i forvejen er en stor hjælp i værtsfamiliernes hverdag, spiller også en rolle i forhold til at få kabalen til at gå op under nedlukningen. Får forældrene mulighed for at opretholde noget, der ligner deres sædvanlige arbejdsliv, vil det også være at foretrække samfundsøkonomisk.

Endelig vil det for børnene i værtsfamilierne være trygt, hvis den kendte au pair kan blive hos dem en rum tid mere.

Det er kort sagt vanskeligt at finde gode grunde til ikke at give au pairerne mulighed for at få forlænget opholdstilladelsen. Det vil gavne både dem og de danske værtsfamilier. Det er vores store håb og forventning, at regeringen vil lytte til denne opfordring fra vores side.

Pia Heidi Nielsen, formand for kost- og servicesektoren i FOA, Maria Krabbe Hammershøy, generalsekretær i Caritas Danmark, Bent Christiansen, bestyrelsesformand, Kirkernes Integrations Tjeneste og Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv

Integrationsproblemer

I forlængelse af en artikel 12. april i Berlingske føler jeg mig inspireret til at give mit besyv med. Integrationsproblemerne er mindst tosidede: Danskerne og indvandrerne.

Flygtninge er en særlig kategori af indvandrere, som skal have særbehandling, så jeg går videre til indvandrere og dernæst deres familiesammenførte, der har valgt at slå sig ned i Danmark for at få en bedre tilværelse.

Denne kategori skal VILLE integration, at blive danskere (dog ikke med hud og hår), og stadig med kontakt til deres rødder, om de vil.

Disse indvandrere skal VILLE at gøre alt for at kunne klare sig selv. Og rigtigt mange lever op til dette og får gode job, dygtige stræbsomme børn med også danske kammerater.

Denne kategori, ved jeg af erfaring (pensioneret lærer), er kritisk over for den megen positive særbehandling og »pakken ind i vat«, som indvandrerne generelt bliver udsat for. Det fremmer ikke deres udvikling, at de bliver til tabere i stedet for. Der skal stilles krav, og de skal opfyldes, siger disse kloge hoveder.

Der er tale om en offermentalitet og diskrimination, som er med til at ødelægge en vellykket integration.

Jette Bennike, Skodsborg

Hvad skal vi med Løkkes nye parti?

Så kom den endelige udmelding. Endelig. Lars Løkke Rasmussen (LLR) barsler med et nyt parti.

Men hvad skal vi egentlig med et nyt parti? Det har jeg svært ved at forstå. Der er meninger nok på Christiansborg. Hele spektret er allerede i dag dækket.

Jeg kan kun se det som et forsøg på at holde liv i en livsform; et liv i mediernes stadige opmærksomhed.

LLR opfatter jeg nu som »en sur gammel mand«, der har svært ved at indse, at det liv, han havde en gang, er forbi. Besluttet af hans eget nu tidligere parti gennem årene har LLR været i offentlighedens stadige søgelys. På godt og ondt. Det er slut nu.

Var det ikke på tide, at LLR fandt sig et liv uden for de tykke mure, hvor livet de sidste mange år har taget udgangspunkt i det offentliges store huse. Rådhuset, Amtsgården og Christiansborg?

Så LLR, kom nu ud i »den virkelige verden«. Indse at alt har sin tid. Selv du og dine projekter. Det private erhvervsliv, som Venstre, ja hele blå blok, ikke forpasser en chance for at understrege er Danmarks omdrejningspunkt, venter. Det er her pengene, i dine øjne, skal tjenes. Du vil nok blive taget vel imod.

Kom i gang og brug dine (utvivlsomt) gode evner andetsteds end bag »de tykke mure« og på en sikkert sjov og uforpligtende tur over Atlanten i glade venners lag.

Dennis Petersen, Værløse

Futtog

Det er betryggende at høre, at forskellige politikere og andre glæder sig over, at tiden med diverse togskandaler vil være slut, når de nyindkøbte togstammer kommer ud på skinnerne omkring år 2024. Der er dog et hår i suppen: Når den københavnske letbane på cirka samme tidspunkt bliver sluppet ud på de dertil nylagte skinner, så har man en fuldbyrdet kæmpeskandale. Men det er naturligvis ikke DSBs problem.

Hans J. Blokmann, Kgs. Lyngby