Terror-anklaget vil have stoppet Clint Eastwoodfilm: Ensidig fremstilling

Clint Eastwood-film om tre amerikaneres rolle i at stoppe et terrorangreb på et fransk tog påvirker retssagen, mener advokaten til den terrortiltalte.

De tre unge amerikanere Spencer Stone,  Alek Skarlatos og  Anthony Sadler, fik sammen med den britiske forretningsmand Chris Norman en fransk helteorden overrakt af  Francois Hollande efter deres aktion, der stoppede terrorangrebet i et tog mod Paris. Det er også skildret i Clint Eastwoods film, som den terroranklagedes advokat nu ønsker stoppet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHEL EULER / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Clint Eastwoods nyeste film »The 15:17 to Paris« er historien om tre unge amerikanere, der er med til at stoppe et formodet terrorangreb på et fransk tog i sommeren 2015. En historie så tæt på virkeligheden, at advokaten til den terrortiltalte nu ønsker filmen stoppet i Frankrig, fordi hun frygter, den vil påvirke retssagen mod den tiltalte, der endnu ikke er gået i gang.

»The 15:17 to Paris« fik premier i denne uge i USA og Frankrig blandt andet, og skildrer de to amerikanske soldater Spencer Stone og Alek Skarlatos, og deres ven Anthony Sadler, der var på rygsækferie gennem Europa i august 2015. I toget fra Amsterdam mod Paris var de hurtige til at reagere da den terror-anklagede Ayoub El-Khazzani åbnede ild på toget og fik sammen med andre passagerer på toget ham overmandet og uskadeliggjort. El-Khazzani havde en taske fuld af våben med sig - blandt andet en Kalashnikov riffel, og han har erkendt, at have forbindelser til radikale islamistiske bevægelser.

Alligevel er retssagen mod Ayoub El-Khazzani endnu ikke gået i gang, og så længe dommeren stadig vurderer beviserne, er Clint Eastwoods film et overgreb på den tiltaltes mulighed for at få en fair rettergang, fordi den præsenterer et »fiktionaliseret« og »ensidigt« syn på begivenhederne, siger advokaten Sarah Mauger-Poliak ifølge BBC. Derfor ønsker hun filmen stoppet.

»Jeg ved godt, at min klient ikke er nogen engel, men lad nu retfærdigheden gøre sit arbejde,«  udtalte advokaten, der dog ikke har forsøgt at få nedlagt fogedforbud mod filmen, men stadig mener, at det er forkert, at den komme ud nu.

»At Hollywood har afleveret sin »sandhed«, før dommerne er under alle omstændigheder bekymrende - om ikke værre,« sagde Sarah Mauger-Poliak til radiostationen France Inter.

Clint Eastwood har før lavet film over amerikanske helte fra hverdagen - for eksempel »Miraklet på Hudson-floden« om kaptajnen Chesley Sullenberger, der nødlandede et passagerfly på floden, der går igennem New York og reddede en masse menneskeliv.

I »The 15:17 to Paris« går han skridtet videre, og bruger de tre hovedpersoner i dramaet til at spille sig selv i en film, der klipper mellem den dramatiske togtur og de tre unge (22 og 23 år) mænds tidligere liv. Med blandet succes ifølge de amerikanske anmeldere, der generelt har vendt tommelfingeren nedad og for eksempel karaktereriseret filmen som lige så kedelig som at se andres private fotoalbums.

Filmen er sat til at få dansk premiere til april.