Store forventninger til danske gysere under stor filmfestival

Der er store ambitioner og erfarne kræfter bag to nye danske horrorfilm, der er i øjeblikket bliver forsolgt på Filmmarkedet under filmfestivalen i Berlin. »Danmark kan blive et nyt gyserfilmsland,« siger producer Jacob Jarek.

Foto: A3116/_Tim Brakemeier
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Et ungt par ønsker sig et barn, men hun kan ikke blive gravid. Derfor vælger de at lade deres rumænske aupairpige blive surrogatmor for dem. Undervejs i surrogatmoderens graviditet går det op for parret, at de har sat mystiske og ondskabsfulde kræfter i gang.

Sådan lyder oplægget til den danske horrorfilm “Shelley”, som i øjeblikket bliver forsolgt på EFM, som er det store internationale filmmarked i Berlin.

Filmen skal instrueres af Ali Abbasi, der er uddannet på Den Danske Filmskole, og manuskriptet er skrevet af ham selv i samarbejde med den erfarne manuskriptforfatter Maren Louise Kähne, der har skrevet på Tv-serierne “Borgen” og “Broen”.

Den såkaldte skandinaviske “Nordic Twilight”-bølge, der begyndte for nogle år siden med den meget roste svenske vampyrfilm “Lad den rette komme ind”, og fortsatte sidste år med den originale danske varulvefilm - Når dyrene drømmer” af Jonas Alexander Arnby.

Producerne af sidstnævnte film står også bag “Shelley”, og det har ikke skræmt dem at “Når dyrene drømmer” ikke imponerede med billetsalget i Danmark, selvom anmeldelserne var fine.

»'Når dyrene drømmer' har banet vej for, at der kan laves horrorfilm i Danmark, men den viste også, at det er en reel udfordring at få tilstrækkeligt stort publikum. Så man er i høj grad nødt til også at overveje, hvordan filmen kan få et liv i udlandet, og det handler blandt andet om at finde de rigtige distributører,« siger filmens producer Jacob Jarek.

Derfor er han glad for, at “Shelley” nu er blevet overtaget af det nystartede franske filmselskab Indiesales, der har specialiseret sig i skandinaviske film, herunder gys og animationsfilm. Indiesales vil på markedet i Berlin finde udenlandske investorer der vil sætte penge i de danske gys.

Indiesales forsælger også en anden dansk gyserfilm, nemlig Bo Mikkelsens debutspillefilm “Sorgenfri”, der i Berlin bliver solgt som “What We Become”.

Bo Mikkelsen bliver bakket op af et erfarent dansk filmhold, heriblandt klipper Anders Refn og special effects Peter Hjorth, der begge har arbejdet på flere af Lars von Triers film.

“Sorgenfri” handler om en families kamp for at overleve en dødelig epidemi, og produceres af den tidligere Zentropa-producer Meta Louise Foldagers filmselskab Meta Film.

Produceren Jacob Jarek mener, at Danmark har gode chancer for at bryde det amerikanske monopol på filmgys, ligesom blandt andre Japan og Sydkorea også har gjort det i de senere år.

»Fans af horrorfilm er meget kritiske, men danske gyserfilm kan levere noget særligt. Der er forskellige måder man kan lave gyserfilm på, og i Danmark kan de for eksempel forankre historierne i bedre karakterer med en dybere psykologi,« siger Jacob Jarek, der beskriver “Shelley” som en film, der handler om “den ondskab der opstår når man gør vold på naturnes love”.

Optagelser på “Shelley” og “Sorgenfri” (What We become) forventes at begynde i 2015.