Dukken med de døde øjne

Dukker er uhyggelige. Det er de også i »Annabelle«, der undgår de klassiske faldgruber i gyserfilmgenren og leverer både kuldegysninger, chok og ondt i maven.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis jeg havde haft dukker derhjemme, havde jeg smidt dem ud efter mødet med »Annabelle«. Jeg vidste egentlig godt, at jeg sikkert ikke havde nogen dukker, men den nye gyserfilm skræmte mig til et ekstra irrationelt tjek.

John R. Leonetti har været fotograf på en del gyserfilm. Med »Annabelle« har han instrueret sin første film i genren, og han forstår den særdeles godt.

Han undgår dårlige skuespillere, gabende huller i manuskriptet og holder sig klædeligt tilbage fra at vise Djævelen i overdrevne Mester Jakel-agtige skikkelser.

Samtidig har instruktøren flair for, hvordan man skal bygge en uhyggelig situation op.

Situationerne er velkendte. Der er en lyd i køkkenet, eller også vimser der en skummel skikkelse forbi i baggrunden.

Det er ikke overraskende, og den slags er ofte sjusket og klodset udført, men her er det timet med et særligt gehør for gyset. Jeg fik en lang stribe chok i filmen, sad med ondt i maven i lange perioder og fik oveni en del kuldegysninger. Og det må jo være kriteriet for en vellykket gyserfilm.

Ægteparret John (Ward Horton) og Mia (Annabelle Wallis) venter et barn, og hun får en dejlig gave af ham. En dukke, der er længere end én meter, og som passer lige ind i Mias samling af lidt mindre dukker.

Historien foregår sidst i 1960erne. Sataniske kulter som den med Charles Manson er på mode, og en nat bliver ægteparrets naboer slået ihjel af to religiøse galninge, der også forsøger at gøre det af med John og Mia. De redder dog livet, men deres dukke med de døde øjne får derefter en slags liv. Selv om de flytter, spøger det fortsat, og Mia er ved at blive sindssyg.

Dukken fra »Annabelle« optrådte allerede i et kort glimt i den ligeledes James Wan-producerede »The Conjuring« (»Nattens dæmoner«). James Wan er en af de folk i Hollywood, der arbejder mest vedholdende med gyserstoffet. Kvaliteten er svingende. Men det var ham, der i sin tid skabte »Saw«-filmserien.

Hvad: »Annabelle«

Hvem: Instruktør: John R. Leonetti. Medvirkende: Annabelle Wallis, Ward Horton, Alfre Woodard

Hvor: Premiere over hele landet.