Morten Lindbergs sidste program viser, at vi har mere brug for ham nu end nogensinde

TV-underholdning og biograffilm skruer konstant op for tempoet. I den forstand er det en nydelse at se »Smagen af Danmark«, der tør stå helt stille. Og som viser os, hvorfor vi mistede Morten Lindberg alt, alt for tidligt.

Det tager en time at kværne sennepsfrø og nogenlunde lige så lang tid at se »Smagen af Danmark«, der er en fin og langsom TV-perle med afdøde Morten Lindberg i spidsen. Fold sammen
Læs mere

Så står han der i en grøftekant. Iført lilla T-shirt, stumpende lyserøde bukser og gule gummisko.

Det er første afsnit af DRKs »Smagen af Danmark«, og Morten Lindberg, der er programmets vært, virker sært malplaceret på kanten af det nordsjællandske landskab. Ikke kun på grund af tøjet, der næppe er fundet af DRs stylister, men på grund af hele sin indstilling. Lindberg ligner en mand, der kan lide at stå på den mark. Som om det slet ikke er arbejde. En mand, der har al tid i verden.

Den afslappede attitude er hele motoren i »Smagen af Danmark«, der gennem to sæsoner har besøgt surdejsbagere, syltere og ølbryggere i det danske land. Endegyldigt sidste program sendes i aften, hvor turen går til Sjællands Odde. Så er det slut. Morten Lindberg døde tirsdag, 53 år gammel.

»»Smagen af Danmark« viser, hvad der gjorde Morten Lindberg til en af landets mest elskede medieskikkelser. Det viser også, hvorfor vi har mere brug for ham nu end nogensinde.«


På papiret er »Smagen af Danmark« så nationalt forelsket, at det kunne blive næsten ubærligt at se på. Programmernes fokus er at opsøge alle de nye, små madproducenter, der har genoptaget det klassiske håndværk, der ligger bag den danske madkultur. Af samme grund var det en genistreg at sætte verdensborgeren Lindberg i spidsen. Den tidligere DJ, journalist, musiker og levemand talte flydende portugisisk, var gift med en kvinde fra Mozambique og var på alle måder et menneske med rod i alle verdensdele.

Når han i programmerne rejser rundt i Danmark, bliver alt det, der kunne være blevet til rød-hvid selvfedme, til naturlig nysgerrighed over for det, landet indeholder. Den sande antropolog opdager også det eksotiske i sin egen kultur, som min farfar plejede at sige, og Morten Lindberg skal kun til Nordsjælland for at møde surdejsbageren Per Grupe, der bærer en T-shirt fra Brødets Befrielsesfront.

Måske kunne vi allesammen møde den slags, hvis vi satte tempoet ned. Smagen af Danmark er nemlig slow-TV af fineste karat. Handlingen går pasgang, en død hare blandt formuldede blade får opmærksomhed, en regnvåd pære får en gren til at duve i vinden. Kameraet slikker det langsomt i sig.

Thomas Laursen og Morten Lindberg tager sig god tid i »Smagen af Danmark«. Fold sammen
Læs mere

Det virker ellers, som om tempo er rygraden i tidens Zeitgeist. Se dig omkring. TV-underholdningen zoomer ind og ud for at finde fokus. Biograffilm fyldes af eksplosioner og nærdødsoplevelser. Der tænkes og handles hurtigt.

Men måske har både hjerner og hjerter godt af at stå i en grøftekant og indsnuse duften fra en bondegård. At »flippe over gul hvede«, som Lindberg siger, eller kværne sennepsfrø ved hjælp af en sten og et kar. Det tager i øvrigt en god time at ordne sådan nogle tingester, og så kan man passende fortælle lidt anekdoter fra Indien undervejs.

»Al verdens komplekse stress og gøremål løber ud af én,« siger Morten Lindberg, da han besøger sennepsmesteren William, der ifølge Lindberg »går med tiden i hånden« – i stedet for at løbe efter den.

Det er denne væren i tiden, som adskillige mindfullness-guruer og mobile-apps har forsøgt at lære os. Måske er det mere effektivt at slukke telefonen og se Morten Lindberg gå med tiden i hånden. Også selv om hans tid er løbet ud, og han ikke længere findes her blandt os.

Sammen med Radio24syvs meget fine weekend-morgenprogram »Croque Monsieur« viser »Smagen af Danmark«, hvad der gjorde Morten Lindberg til en af landets mest elskede medieskikkelser. Det viser også, hvorfor vi har mere brug for ham nu end nogensinde.

Sidste afsnit af »Smagen af Danmark« sendes på DRK i aften klokken 20.00. De øvrige afsnit kan findes på dr.dk/tv.