Legendariske drukelefanter fjernet fra Disney-film. Verden har så sandelig forandret sig

De kendte Disney-film opdateres på stribe i disse år. En ny version af »Dumbo« er flot og festligt som et optog, men charmen er væk. De samme er de mest kontroversielle scener fra originalen.

Den tidligere Bond-babe Eva Green er cirkusprinsesse i den nye live action udgave af Dumbo, der har fået en ordentlig omgang med skurebørsten Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de mest syrede scener i hele Disneys katalog, må være drukscenen fra »Dumbo«.

I tegnefilmen, der blev udgivet som en af Disneys første i 1940, kommer hovedpersonen og hans ven (der er henholdsvis en elefant og en mus) ved en fejl til at drikke af et kar med vin. Konsekvensen er mesterlig: Dumbo og Tim bliver så blæst, at de ser lyserøde elefanter, der skifter form, størrelse og farve.

Man har datidens filmfolk mistænkt for selv at kigge dybt i gryden med klovnedrik. Sådan er det ikke længere. Når man ser den nye live-action udgave, der har premiere i dag, er scenen væk.

De lyserøde elefanter er godt nok med i en anden, og langt mere ædruelig, sammenhæng. Kendere vil bemærke de mærkelige, omskiftelige dyr, mens resten af publikum knap vil registrere dem.

Det er klogt lavet men alligevel værd at bemærke. For de manglende druk-elefanter beviser, hvad der har ændret sig på de 79 år, der er gået siden den første tegnefilm. Væk er den sanseløse druk. Ind er til gengæld kommet en meget politisk korrekt slutning, der taler til alle dem, der mener, at cirkusdyr skal forbydes. Verden har så sandelig forandret sig.

Haves: Ond rigmand og gode børn
Tegnefilmen »Dumbo« kredser om den lille uheldige cirkus-elefant, der drilles med sine enorme ører. Kun moderen forsvarer sin unge -i sidste ende så voldsomt, at de to bliver adskilt.

Dumbo selv får oprejsning, da han - med hjælp fra sin lille museven - opdager, at han kan flyve.  Det er således en klassisk historie om at trods andres hån og finde sit talent, der kredses om.

Instruktør Tim Burton fortæller historien i fantastisk flotte billeder og med masser af tempo, lir og optog (cirkus-elskere vil begejstres) og nye karakterer, der gør, at fokus rykkes fra (talende) dyr til mennesker.

I fokus står enkemanden Holt (Colin Farrell), der mod sin vilje bliver elefantdomptør, samt hans to børn, der opdager og træner Dumbos talent.

Danny DeVito er en temmelig overgearet sprechstallmeister, mens Michael Keaton er fantastisk som den onde rigmand V.A. Vandeverer, der ser en fidus i den flyvende elefant og straks rekrutterer ham til den nye forlystelsespark, Drømmeland.

Dumbo flyver højt og flot i den nye udgave af den elskede tegnefilm. Men det hele er godt nok blevet meget, meget pænt Fold sammen
Læs mere

I tidens enorme stime af opdaterede DIsney-film, der går fra tegnefilm til såkaldt live action, er der flere gode eksempler på at kan bringe nyt liv ind i de gamle universer. Jon Favreaus »The Jungle Book« og Kenneth Branaghs »Askepot« er gode eksempler på, hvor flot det kan gøres.

Sjældent er opdateringerne dog så renskurede som her. Og mens der er et højt tempo hele filmen igennem, og den fint elefant unægteligt er nuttet, så sidder man alligevel og savner lidt af den charme, som den originale tegnefilm har så meget af.

Måske finder man ikke den slags på bunden af et kar med vin. Men man finder i det mindste lidt galskab og heller ikke det, er der meget af i filmen om den flyvende elefant.

»Dumbo«. Instruktør: Tim Burton. Medvirkende: Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton og Danny DeVito.
Spilletid: 112 minutter