Langt ude i skoven

Lars Rix, kulturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

26 millioner plus det løse. Så meget vurderede Jagt- og Skovbrugsmuseet tidligere på året, at det ville koste at flytte museet fra dets nuværende placering i Hørsholm til Gl. Estrup, hvor det vil blive fusioneret med Dansk Landbrugsmuseum.

21.500 genstande skulle pakkes særligt ned under flytningen, der er en del af den nu forrige regerings plan om udflytning af statslige arbejdspladser. Nu kan det imidlertid vise sig, at regningen bliver endnu højere. I denne uge kom det frem, at fusionen vil kræve betydelige om- og nybygninger på Gl. Estrup, blandt andet med en ny indskudt etage i den store museumshal og et helt nyt magasin til de ting, der ikke er i udstilling.

Endelig ser det ud til, at museet mister et anseeligt antal nøglemedarbejdere, da ingen ud over en vagt og en studentermedhælper ønsker at flytte med. Dermed skal der efter al sandsynlighed bruges yderligere ressourcer på at trække folk med de fornødne kompetencer til de nye lokaliteter på Djursland, samtidig med at museet mister masser af den forskningsbaserede faglighed, som museet nuværende inspektører ligger inde med.

Det lyder unægtelig langt ude i skoven, for nu at blive i termerne. Et projekt, der allerede fra start ikke har virket særlig gennemtænkt. Dermed ikke sagt, at en udflytning ikke så ud som en god idé på papiret. Museet i Hørsholm har over en årrække ikke været i stand til at markere sig særlig stærkt og har haft svært ved at tiltrække publikum.

I gennemsnit har kun 28.000 gæster besøgt museet årligt. Til sammenligning har Gl. Estrup et besøgstal på 100.000 årligt. Noget måtte derfor gøres, og en sammenlægning lå som sådan lige for.

Spørgsmålet er bare, om de efterhånden mange millioner ikke kunne være brugt mere fornuftigt på den nuværende smukke placering i Hørsholm. Med en ny og mere moderne formidlingsstrategi, skærpet fokus på publikumsoplevelsen, flere markante særudstillinger, bakket op af en god markedsføring og ikke mindst med nogle bedre åbningstider, kunne man ganske givet komme et langt skridt i den rigtige retning, samtidig med at man kunne beholde et vigtigt forskningsmiljø.

Men uanset argumenterne og den åbenlyse økonomiske byrde, som denne udflytning ville påføre skatteborgerne, har man holdt fast. I stedet er Jagt- og Skovbrugsmuseet blevet et lidt for nemt offer for et politisk spil , hvor sund fornuft må vige for principper og ideologi.

18. december er således museets sidste åbningsdag i Hørsholm – herefter er placeringen på Djursland, hvor dørene slås endeligt op igen engang i 2018. Forhåbentlig med stor succes. Og gerne i millionstørrelsen.