Lærer uden styr på stoffet

Ryan Gosling leverer et indfølt portræt af en ung lærer på narko-deroute i den prisbelønnede amerikanske independent-film, »Half Nelson«.

Er du enig ?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Hvis man ikke kender man ikke navnet Ryan Gosling, er der gode muligheder for at komme til det i denne uge, hvor han er aktuel med hele to film, »Fracture« og »Half Nelson«. Sidstnævnte en film, han som en dark horse også blev Oscar-nomineret for i bedste mandlige hovedrolle-kategorien. Og efter gennembrud i USA med film som »The Believer« og Nick Cassavetes»The Notebook«, er han blevet kaldt »en af de bedste amerikanske skuespillere under 30 år«, hvilket ikke er helt forkert. Med en tilstedeværelse, der minder om Edward Norton, og en alsidighed i sit udtryk, der imponerer, er han bestemt en af de unge, amerikanske skuespillere, vi kommer til at se mere til fremover.

I »Half Nelson« spiller han den dygtige lærer Dan Dunne, der på trods af at arbejde på en fattig og nedslidt kommuneskole i en af Brooklyns sorte ghettoer, går til lærergerningen og undervisningen af de unge elever med ildhu og entusiasme. Men når han ikke er lærer, har han svært ved at få tilværelsen og sig selv til at hænge sammen, og stoffer bliver en trofast følgesvend. Det går langsomt ned ad bakke og kun en spinkel relation til en af hans elever, den selvstændige pige Drey (debutanten Shareeka Epps, der med modenhed og intensitet ikke efterlader nogen i tvivl om sit talent), kan måske vise ham en vej ud af den situation, der synes umulig for ham at bryde fri af. Et greb, der i brydning kaldes en »half nelson«.

Filmen var oprindeligt en kortfilm, men efter at have vist den på Sundance Filmfestivalen fik makkerparret Anna Boden og Ryan Fleck, der har skrevet og instrueret, blod på tanden til at udvide den til en spillefilm, som de nu debuterer med. Filmen har allerede vundet 43 priser på alverdens filmfestivaler og på trods af sit lave budget er den en lille, fin film, der på elegant underspillet vis fortæller historien om, at livet ikke er nemt, men fyldt af valg om hvilke veje, der skal tages, på en realistisk og indfølt måde. Midtvejs bliver den en smule langtrukken, men som en ren karakter-drevet film, leverer »Half Nelson« først og fremmest et uforglemmeligt, menneskeligt portræt.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse