Hvis Danmark var blevet tysk, så...

Hvis Christian IX havde haft held med at få Danmark indlemmet i det Tyske Forbund i 1864, ville alt det, vi kender som typisk dansk være anderledes i dag. Men vi ville stadig tale dansk.

Christian den IX - her sammen med sin hustru Louise - forhandlede med tyskerne om, at Danmark kunne blive en tysk delstat for at redde Slesvig og Holsten efter nederlaget i 1864-krigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF / ELFELDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havde Kong Wilhelm I eller ministerpræsident Otto von Bismarck takket ja til Kong Christian IX's tilbud om at indlemme Danmark i Det Tyske Forbund, ville ikke bare Danmarkshistorien være en anden. Selve den danske identitet, vores selvforståelse og alt det, vi i dag med selvfølge betragter som typisk dansk, ville have været helt andre størrelser.

Læs også: Kongen tilbød Danmark til tyskerne i 1864

Læs også: Derfor tilbød kongen Danmark til Tyskland

- Men, advarer Professor Uffe Østergård fra Copenhagen Business School, der er ekspert i historie og identitet, man skal huske på, at der i 1864 ikke var noget, der hed Tyskland, det blev der først i kraft af de ting, der skete dengang. Og derfor skal man ikke tro, at vi i dag ville tale tysk m.m. 

- Hvis det var sket, var Tyskland blevet en mere europæisk forbundstat, som ville omfatte central- og formentlig også de nordiske land, men ikke Frankrig og Sydeuropa. Men det lå bare ikke i tiden dengang, hvor man var meget nationalstatsorienteret. 

»Stort er godt?«

Men leger vi trods forbehold videre med tanken om, at Danmark i 1864 var blevet indlemmet i Det Tyske Forbund, mener Professor Uffe Østergård først og fremmest, at "småt er godt"-mentaliteten, som har gennemsyret det danske samfund så længe, ville være gået tabt.

Fakta: Slaget ved Dybbøl Mølle, 1864

Grafik: Det mistede Danmark i 1864

- Vores ydmyge selvhævdelse ville ikke være blevet dansk. Vi var ganske enkelt blevet et helt andet folk. Vi ville have været med i store krige, ja, der var jo mange sønderjyder med i 1. Verdenskrig, men det har vi let ved at glemme. På den led ville vi have fået en mere dramatisk historie og selvforståelse, med masser af klare skurke og helte.

Sproget ville vi beholde

Men sproget, det danske sprog, ville vi ifølge Uffe Østergård ikke have mistet.

- Tysk er jo ikke bare tysk, som mange tror. Der er jo virkelig store forskelle. de taler stadig bayersk i Bayern og de andre delstater. Og de har i vid udstrækning formået at bevare de regionale forskelle. Det har et samlet Tyskland ikke kunnet ændre på. 

Til spørgsmålet om hvorvidt at Danmark, som en del af en et stort central- og nordeuropæisk forbundstat, i dag ville være et mere åbent og tolerent land overfor udefrakommende, siger CBS-professoren:

- Hvis vi f.eks. tænker på integrationen i dag, tor jeg ikke, at det ville have været meget mere anderledes. Det er jo ikke bare Danmark, som forsøger at begrænse indvandringen, det sker mange steder i Europa. Men det er klart, at Tyskland qua deres historie er mere forsigtige og åbne overfor andre. Herhjemme tillader vi os at være mere markante, end de gør i Tyskland. Jeg tror dog først og fremmest forskellene ligger i retorikken, på realpolitikken er vi ikke så langt fra hinanden i Europa.