Derfor tilbød kongen Danmark til Tyskland

Kong Christian IX forsøgte hele tre gange at gøre Danmark til en delstat i Det Tyske Forbund efter de tabte slag ved Dybbøl og på Als i 1864.

Tre gange forsøgte kong Christian IX at gøre Danmark til en tysk delstat, siger forfatter, der med Dronningens tilladelse har fundet oplysningerne i Christians IX private arkiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kunne have heddet Dänemark efter krigsnederlagene ved Dybbøl og senere på Als i 1864.

Selveste Kong Christian IX forsøgte ikke bare én gang men hele tre gange i ren desperation for at holde sammen på det danske monarki, at få Danmark indlemmet i Det Tyske Forbund som en delstat. I første omgang i dybeste hemmelighed udenom den daværende regerings vidende. Senere to gange i overensstemmelse med et nyindsat kabinet.

Læs også: Kongen tilbød Danmark til tyskerne i 1864

Det skriver journalisten og forfatteren Tom Buk-Swienty i bogen "Dommedag Als", som udkommer den 25. august. De markante oplysninger, som kunne have ændret dansk historie for altid, har  været antydet i ældre historiefortællinger om krigen. Men ingen historikere har tidligere haft fingrene i Kong Christians IX private korrespondance fra 1864.

- Oplysningerne er en brik, omend en vigtig brik, i et større puslespil. Jeg har fået adgang til korrespondancen mellem den danske og den belgiske konge. Og jeg har også fået indsigt i korrespondancen fra den belgiske konge til den prøjsiske konge. Og mellem den prøjsiske ministerpræsident Otto von Bismarck og hans østrigske kollega. Dengang var Prøjsen og Østrig de to stormagter. Oplysningerne bekræftes også af Udenrigsministeriets arkiver og af tyske arkiver, fortæller Tom Buk-Swienty til berlingske.dk

Fyrer regeringen

- Vi havde demokrati dengang. Men krigen gør, at Kong Christian IX træder i karakter og tager styringen. Han fyrer regeringen og indsætter et nyt konservativt kabinet, der er på hans side. Men den første kontakt om dansk dansk indtrædelse i Det Tyske Forbund, tager kongen alene uden politikernes viden.

- Kongen skriver til Kong Leopold i Belgien, som på sin danske kollegas foranledning retter en direkte forespørgsel til den prøjsiske Kong Wilhelm I om dansk indtrædelse i Det Tyske Forbund. Christian IX gør det, fordi han ser det som den eneste måde at bevare det samlede danske monarki med Slesvig og Holsten.

- Jeg har også set referater af senere statsrådsmøder, hvor de bliver drøftet at indlemme Danmark i det tyske forbund. To gange henvender man sig til Bismarck om at blive en delstat i Det Tyske Forbund. Ikke fordi man direkte ønskede det, men fordi Danmark var så presset, at det var en reel mulighed for at holde sammen på det hele. Danmark var ved at gå under. 

Bismarck frygtede Frankrig

Hverken den prøjsiske monark eller den prøjsiske ministerpræsident Otto von Bismarck turde binde an med danskerne. Bismarck frygtede at Dänemark ville blive en uregerlig delstat, men især var han bange for at få problemer med Frankrig, hvis den tyske flåde blev forstærket af Danmark.

Historiske fakta: Slaget ved Dybbøl Mølle, 1864

Andre har været i Christian IX's arkiver. Men ingen har før Buk-Swienty, der tidligere har skrevet den roste bestseller "Slagtebænk Dybbøl", dykket ned i 1864-arkivet. Det er en kompliceret proces overhovedet at få adgang dertil. Man skal igennem rigsarkivaren, dernæst kabinetsekretæren i Kongehuset og i sidste led er det Dronning Margrethe, der har givet forfatteren adgangtilladelse.