Guide: 13 fine steder du skal kende på Islands Brygge

Islands Brygge bugner af gode steder at spise, handle og hænge ud. AOK guider her til en række skønne steder, der er et besøg værd.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Foto: PR.

Alimentari

I de gamle pakhuse i Njalsgade i forlængelse af restauranten Il Buco, finder man den italienske café og take away-købmand Alimentari. Her kan man købe oste, salamier, håndlavede skinker, naturvin og andre italienske lækkerier, hvoraf det meste er økologisk.

Der sælges også kaffe, croissanter og morgenbrød, samt sandwich, pasta og andet solidt fra det italienske landkøkken.

Stemningen i Alimentari er afslappet og rundt om i lokalet, er der adskillige klenodier fra Italien, så som messingskilte, rødvin (selvfølgelig) og en kæmpe omgang overrendte stearinlys.

Udover at være et hyggeligt spisested, kan man også købe pasta, pesto, hjemmebagt baguettes samt pizzaer, der er lige til at varme op i ovnen derhjemme.

Hvad: Almentari
Hvor: Njalsgade 19C, Kbh S

Læs også: Guide: Seks skønne steder på Sønder Boulevard


 

Basal

I sommeren 2016 åbnede Basal på små 40 kvm på Thorshavnsgade 24 i lokaler, der tidligere var fyldt ud af en vinbutik. Men selv om Basal ikke fylder det store, er det bestemt ikke et sted, man skal overse.

Her er stemningen god og rar i det lille spiseri og kolonialbutik. På hylderne finder man masser af økologiske råvarer så som and, okse, gulerødder, pastinakker med mere som alt er hjemmelavet eller hjemmedyrket.

På menuen finder man en kort oversigt over, hvad Basal tilbyder. Menuen skiftes ud med jævne mellemrum - lige nu kan man bl.a. bestille »Maden« til 75 kroner, som er et gedigent stykke håndmad, eller »Retten« til 150 kroner, der f.eks. kunne byde på en ret som sprængt andebryst i honningglasering.

Se hele menuen her.

Hver tirsdag i måneden er der en ekstra hovedret, som så koster 100 kroner i stedet for som normalt 150 kroner.

Hvad: Basal
Hvor: Thorshavnsgade 24, kld, Kbh S


 

Foto: Lars Rievers.

Nokken

På den nordvestlige del af Amager ligger Nokken. Et helt unikt kolonihaveområde fra 1930'erne, hvor ingen huse er ens, men har hver deres unikke stil.

Når man slentrer en tur på Nokken, vil man også bemærke, at ejerne er en broget flok, hvilket kun gøre stemningen og området endnu mere sit eget.

Oprindeligt var Nokken ejet af Københavns Havn, og tiltænkt medarbejder, som fik lov til at bruge stedet til lystfiskeri og husbyggeri. Senere overtog Københavns Kommune området, og løbende er der kommet mere bebyggelse til.

Men selv om Nokken ligger i udkanten af Bryggen hvor mere og mere nybyggeri kommer til er område stadig et sted, hvor græsset gror vildt og skæve huse får lov til at stå.

Her er der både en lille lokal købmand, legeplads og masser af stier, man kan gå på opdagelse på. Eller man kan gå langs vandet og nyde naturen midt i byen.

Hvad: Nokken
Hvor: Syd for Islands Brygge, 2300 Kbh S

Læs også: Guide: 10 efterårsting du ikke må gå glip af i København


 

Foto: PR.

Hatoba

Hatoba betyder brygge på japansk, og navnet kommer sig af, at sushibaren og -restauranten ligger på Islands Brygge overfor skaterbanen. Når man kommer over Langebro og drejer ned ad Thorshavnsgade og igen til højre ad den første gade ned mod Bryggen, ligger Hatoba på hjørnet af Vestmannagade og Islands Brygge.

Designet er futuristisk med sort, hvidt og græsgrønt som de dominerende farver. Bordene står tæt, men man kan også vælge at sætte sig i baren ved vinduerne, hvorfra man har udsigt til havnebadet, hvis man strækker hals. Om sommeren kan facaderne åbnes, så man kan spise sushi og nyde aftensolen.

Servicet er sort stentøj, og pindene i stål. Hvis man synes, at de er for tunge at spise med, kan man få et par take away-pinde af træ, som er lidt nemmere at håndtere. Man skal ikke lade pindene forhindre et besøg - det er helt okay at spise med fingrene.

Hvad: Hatoba
Hvor: Islands Brygge 9, Kbh S


 

Foto: Erik Refner.

Wulff & Konstali

Hos Wulff & Konstali dufter der altid af nybagt brød, og det er også en del af konceptet bag den lille eksklusive delikatesseforretning i Isafjordsgade, hvor der er nybagt brød fra dørene åbnes klokken 07, til de lukker igen klokken 20.

Her er mulighed for at sidde omkring et par vinduesborde, men primært er forretningen lagt an til, at man skal tage de mange varer med sig videre. Det gælder blandt andet brød, kager, supper, is, sandwich, salater, vine, olier, kaffe, te og chokolader.

Wulff & Konstali åbnede i 2005 og er i dag godt besøgt af kvarterets beboere, der tager mad med sig til og fra arbejdet, lige som mødre på barsel og kontorfolk, studerende og musikere fra området hænger ud på Wulff & Konstali med café latte, en croque madame og andet mundgodt.

Hvad: Wulff & Konstali
Hvor: Isafjordsgade 10, Kbh S


 

Café Alma

Skråt over for Wulff & Konstali ligger Cafe Alma, hvor café- og restaurantstemning kombineres.

Cafeen har i mange år været velbesøgt af både lokale familier og unge fra Bryggen, men bestemt også folk udefra. I 2016 gennemgik stedet en større renovering og udvidede restauranten, der fik en ny moderne indretning med et nordisk og stilrent look.

Her kan man bl.a. få en brunch, hvor man vælger mellem fem til syv retter i et afkrydsningsskema (fem retter til 129 kroner og og syv til 149 kroner), så man selv kan sammensætte den brunchtallerken, man ønsker.

Menukortet er inspireret af det franske køkken, men med råvarer fra de nordiske egne. Aftenkortet byder bl.a. på boeuf bearnaise, moules frites og hellefisk.

Der serveres også en klassisk caféburger og frokostretter såsom salater og smørrebrød.

Rundt om hjørnet, i Egilsgade 22, kan man desuden fra »Bagdøren« købe mad med hjem, tilberedt i Almas køkken.

Hvad: Café Alma
Hvor: Isafjordsgade 5-7, 2300 kbh S


 

Foto: Gita Femhøj.

VeloBarista

I en baggård på Islands Brygge finder du cykelbiksen VeloBarista. En cykelhandler lidt ud over det sædvanlige.

Når man ankommer til adressen Sturlasgade 14 J, er det ikke lige til at gennemskue, at der ligger en cykelshop inde i den lille gård. Det første, der møder en, er nemlig et stort skilt med teksten 'Kaffe til 20 kr.'. Men skiltet fortæller blot, at du ikke alene kan købe cykler hos VeloBarista, men også en god kop kaffe eller bare en hyggelig sludder med ejeren Henrik Storland, hvilket flere af de lokale iværksættere i baggården jævnligt gør.

Og når man træde ind i VeloBarista er stedet da også en cykelbiks som alle andre med olie på gulvet, cykelgrej i værktøjskasserne og cykler på stribe. Og så alligevel ikke - her kan du nemlig ikke shoppe løs i farver, sammensætte din egen cykel eller vælge imellem forskellige modeller.

Hos VeloBarista er alle cykeldele nøje udvalgt. Derfor er der kun to modeller. En herre- og en damecykel, som fås i fire farver - rød, hvid, sort og grå.

Der er intet logo, kabler eller andet ballade på cyklerne - de er stilrene og enkle. Priserne starter fra 4.500 kr, og derefter stiger den alt efter, hvilket grej man vil have, som f.eks. kurv, lås, ringeklokke, skærme m.m.

Ifølge Henrik Storland er tanken bag VeloBarista at skabe minimalistiske, driftsikre cykler, der kan holde til lidt af hvert og som kun fås i få varianter. Ud fra det princip er alle cykler udstyret med punkterfri dæk, rustfrit stel og automatgear... Ja, du læste rigtigt - automatgear til en cykel.

Hvad: VeloBarista
Hvor: Sturlasgade 14 J, 2300 Kbh S


 

Foto: Gita Femhøj.

Stranden

I 2017 blev den nyetablerede strand ved Havnevigen færdig, og man kan nu tage sig en dukkert efter løbeturen, lege med børnene i sandet og solbade på stranden i vigen mellem de mange nye rækkehuse i udkanten af Bryggen.

Stranden er åben for alle københavnere, og er et fint alternativ til havnebadene.

Hvad: Stranden ved Havnevigen
Hvor: Ved Vilhelm Buhls Gade, Kbh S


 

Foto: Gita Femhøj.

Isblomsten

På Isafjordsgade ligger blomsterbutikken Isblomsten, en moderne blomsterbutik, hvor man både kan købe enkelte eller mere avancerede buketter og planter til hjemmet eller som værtindegaver.

Ejeren Luise Madsen har en stor passion for blomster, og det afspejles i den stringente og indbydende samling af struttende planter i butikken. Her er mange økologiske sukkulenter, lidt orkideer og et sikkert udvalg af afskårne blomster. Luise holder af at sammensætte buketter med et lidt groft udtryk og hvor modsætninger mødes. Vidt forskellige typer blomster spiller op mod hinanden, og sjove farver sættes sammen.

Er du på udkig efter roser, så føres udelukkende luksusudgaven, equadorrosen, der dyrkes i områder med vulkansk ask og derfor bliver kraftigere og smukkere end de fleste andre. Blomstersortimentet spædes op med bloklys fra Kunstindustrien, smagfulde og underfundige kort og hvad Luise nu ellers falder for af stilrene sager på diverse messer og rejser.

Hvad: Isblomsten
Hvor: Isafjordsgade 2, Kbh S

Læs også: Guide: De 10 på Værnedamsvej


 

Foto: Gita Femhøj.

Bryggen 11

Islands Brygge er gennem årene blevet en mere og mere populær oase at hænge ud i med familie og venner.

Om sommeren fyldes plænerne langs havnen med picnictæpper, grillhygge, badelystende mennesker og dem, der bare vil sidde og nyde en kaffe, øl eller is i solen langs vandet.

Og hvis det er is, man går efter, bør man slå et smut forbi Bryggen 11. En isbar, der bestemt ikke er ny, men derimod en af de gode gamle, der stadig kan sit kram. Her få man hjemmelavet italiensk is, der virkelig smager af sommer.

Smagsvarianterne er både traditionelle og eksperimenterende - med alt lige fra jordbær til hvidchokolde m. blåbirkes og citron. Her kan man vælge mellem is i bæger og vaffel. En is med to kugler koster 30 kr. Man kan ikke få guf eller krymmel på, men flødeskum eller flødebolle til 6 kr.

Derudover kan man også købe en islagkage (lille til 160 kr.) eller tage en boks is med hjem (500 ml til 70 kr.). Ud over is sælges der også kaffe, milkshakes og smoothies i den hyggelige lille isbar.

Hvad: Bryggen 11
Hvor: Islands Brygge 11, Kbh S


 

DinBabuska

I DinBabuska kombinerer et fint udvalg af lege- og børnetøj fra en række populære mærker til børn i alderen fra nul til 14 år.

Udover tøj sælger butikken også fine sager til børneværelset som bl.a. Miffy lyskæder, bamser fra Jellycat, sengetøj fra Kongens Sløgd og tasker fra Fjällräven Mini med mere.

På hylder og bøjlestativer finder man mærker som bl.a. MarMar Copenhagen, Fub, Kongens Sløjd, Celavi, Smalstuff, Serendipity, Joha samt det økologiske mærke Engel.

Hvad: Børnetøj og legetøj
Hvor: DinBabuska, Gunløgsgade 19 kl.th, Kbh S


 

Toft Vin

Hvis man går op i vin, og såmænd også øl, er Toft Vin bestemt et besøg værd. Butikken er en familieejet vinbutik, med alverdens vin og øl fra gulv til loft.

Stemningen er god og hyggelig, og man er ikke i tvivl om, at her arbejder folk, der har kendskab til de produkter, de sælger.

Et kendskab, der er opbygget gennem mange år og som ikke kommer uden den naturlige interesse for sagerne. Derfor kan man være sikker på at få gode vine og øl med hjem, der passer til den gode bøf, festen eller den som skal nydes i godt selskab.

Hvad: Toft Vin
Hvor: Islands Brygge 25, Kbh S


Foto: Bjarke Bo Olsen.

Havnebadet

Med sin centrale placering og udkig til Københavns havnefront er Havnebadet Islands Brygge et oplagt sted at tage sig en dukkert. På solskinsdage kan man være sikker på at finde letpåklædte københavnere i alle aldre, der skal have luftet sommerhuden. Hovedbassinet er 75 meter langt, og til børnene findes to bassiner, et soppebassin og et lidt dybere børnebassin.

Havnebadets udspringstårn er blevet et vartegn. Formet som stævnen på et skib tårner det sig op, og her kan vovehalse prøve kræfter med tre- og femmeteren, mens de mindre vovehalse kan tage hoppet på en meter. Der er ingen omklædningsrum, men 100 meter henne ad kajen findes offentlige toiletter.

Har man brug for en skyller efter saltvandsturen, kan man bruge ferskvandsbruserne. Anlægget er under opsyn af livreddere, og der er gode muligheder for at købe is lige om hjørnet. På plænen foran havnebadet er der plads til at spise frokost eller drikke en øl efter svømmeturen.

Hvad: Islands Brygge Havnebad
Hvor: Islands Brygge, Kbh S