Ghostbusters rodes ind i præsidentvalgkamp

Ny »Ghostbusters«-film har gjort alle spøgelsesjægerne til kvinder. På YouTube er traileren gjort til den mest »dislikede« nogensinde, og diskussionen om filmen er nu blevet til en del af præsidentvalgkampen i USA.

Den nye »Ghostbusters« - med fra venstre Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig og Kate McKinnon. Pressefoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kønsskifte er en alvorlig ting. Også selv om det kun er filmroller, der skifter køn - i hvert fald når gælder centrale personer i filmene. Således vakte det en del opsigt, da Gillian Anderson onsdag meldte sig på banen som kandidat til en kvindelig James Bond. I filmserien, hvor man tidligere har skiftet Bonds chef M ud med en kvinde i skikkelse af Judi Dench - uden problemer.

Men med hovedpersonerne går det ikke så nemt, og det har filmselskabet Sony måttet indse efter nærmest at være løbet ind i en negativ storm på YouTube med den nye version af filmen »Ghostbusters«. Midt i juli er genindspilningen af spøgelseskomedien sat til at få premiere - 32 år efter den første film kom op - men denne gang har man valgt at lade de fire spøgelsesjægere være kvinder.

Det var åbenbart for meget for en række hardcore fans - mandlige må man gå ud fra. Da traileren kom ud for et par måneder siden, blev der lanceret en negativ kampagne mod traileren, der endte med at gøre den til den mest dislikede nogensinde på YouTube. Over 800.000 vendte tomlen nedad i, hvad filmselskabet mener, er en kampagne lanceret af en lille gruppe indædte modstandere. I hvert fald har den trailer, der blev lagt ud på facebook-siden fået en meget mere positiv modtagelse.

I en amerikansk valgkamp, hvor hovedrollerne indehaves af den kvindelige kandidat Hillary Clinton og en Donald Trump, der gentagne gange har lagt sig ud med kvinder, er kønsspørgsmålet i »Ghostbusters« selvfølgelig også blevet et tema. Donald Trump greb den først, da han for nylig i en video kommenterede filmen:

»Nu laver de så »Ghostbusters« kun med kvinder. Hvad sker der?« lød kommentaren fra Donald Trump.

Nu har Hillary Clinton  fulgt op og fået tid i talkshowet »The Ellen DeGeneres Show« - sammen med de fire skuespillere, der spiller spøgelsesjægerne i filmen - Melissa McCarthy, Leslie Jones, Kristen Wiig og Kate McKinnon. Showet blev sendt onsdag aften, amerikansk tid.

Angiveligt er Sony langt fra vilde med, »Ghostbusters« kobles sammen med en kønspolitisk kamp. Siden Youtube-kampagnen mod det nye hold har man kæmpet hårdt for at markedsføre filmen væk fra alt kønspolitik. Filmen har kostet 150 millioner dollars (ca en milliard kroner) og skulle gerne tjene pengene ind til filmselskabet i løbet af sommeren som upolitisk underholdning.

»Alt opmærksomhed er godt, men jeg håber, at de er klar over, at »Slimer« ikke er registreret som vælger,« lød en officiel kommentar ifølge New York Times fra Sonys filmselskabsdirektør, Tom Rothman. »Slimer« er det grønne spøgelse i filmen, der efterlader sig et spor af grønt slim.

Holdet fra de oprindelige 80'er »Ghostbusters« film har været lidt blandet om det kvindelige skifte. Hvor den mindre kendte af de fire, Ernie Hudson, fra starten var noget skeptisk om, hvordan fans ville modtage de nye, har både Bill Murray - som har en kort optræden i den nye film - og Dan Aykroyd været positiv.

Amerikanske film kan da også forventes at få flere kvinder i front fremover, mener filmanmelder og kulturskribent Iben Albinus Sabroe.

»Det rygtes jo i branchen, at mange producere er på udkig efter værker med kvinder i front, fordi der er en efterspørgsel på det blandt publikum. Der breder sig en mæthed i forhold til historier med mænd i i hovedrollerne. Derudover er der stadigt flere kvindelige stjerner, som for eksempel Reese Witherspoon, der har lavet deres egne produktionsselskaber for at få bedre kvindelige roller i filmene. Og flere af de helt unge kvindelige stjerner, der kommer ind i branchen i dag, de har den tilgang, at hvis der kun er sådan nogle »girlfriend«-roller til dem, ja så producerer de selv film med ordentlige kvinderoller i,« siger Iben Albinus Sabroe.

»Som publikum vil jeg da også hellere se en »Ghostbusters« med kvindelige skuespillere i stedet for bare en update af den gamle. Og de er i øvrigt helt vildt sjove, de kvinder der er er med,« siger Iben Albinus Sabroe.