Forbrydelser i krisens kølvand

Allerede nu ved man, at »Bedrag« bliver en serie man er nødt til at følge. Realisme, følelser, spænding - det hele balancerer til perfektion.

Lucas Hansen og Esben Smed som de to biltyve, der havner på dybt vand i »Bedrag«. Foto: Christian Geisnæs Virksomhedsleder Nikolaj Lie Kaas trækker i trådene i Per Flys »Bedrag«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang mente man ikke, at det kunne lade sig gøre at lave overbevisende krimier i Danmark. Vores land er simpelthen for lille til at avle forbrydelser, der er interessante nok til, at man kan skildre dem overbevisende på film og i TV-serier.

Derfor overlod man det med få undtagelser til Hollywood at lave de store krimidramaer og nøjedes herhjemme med at sætte en mildt satirisk eventyrramme om forbrydelserne og lave Olsen-banden-film.

Sådan er det ikke mere. Nutiden er et hårdere sted, og når en TV-serie som Per Flys »Bedrag«, der havde DR-premiere i aftes, handler om korruption og livsfarlig udnyttelse af østarbejdere, så føles det desværre ganske troværdigt.

Per Fly og manuskriptforfatter Jeppe Gjervig Gram pakker deres scener med informationer, uden at det på nogen måde føles unaturligt.

Nikolaj Lie Kaas er Sander, CEO for et fremadstormende energiselskab med speciale i grøn energi. Han er iført et hundedyrt jakkesæt, men da han kommer ud fra sit luksushotel i London, tager han en racercykel for at køre til interview i et TV-studie.

»Kom du virkelig hertil på cykel?« spørger intervieweren ham.

»Ja, selvfølgelig – jeg er jo fra København,« griner Sander, for hvem branding er lige så naturligt som at trække vejret.

Senere får vi fornemmelsen af, at Sanders eget drive har en mørk side. Hans skumle svenske håndlanger fortæller ham om en fatal arbejdsulykke på en af firmaets vindmøller.

»Hold da op! Er det noget, man skal bekymre sig om?« spørger Sander uden at fortrække en mine.

Tager orlov for at passe sin syge kone

Arbejdsulykken interesserer til gengæld den samvittighedsfulde kriminalbetjent Mads (Thomas Bo Larsen), der hurtigt opfatter, at ulykken skyldes et opskruet arbejdstempo under farlige forhold.

Det er dog ikke en sag, der sætter mange sind i kog, da den drejer sig om udskiftelige østarbejdere. Og de ønsker heller ikke selv at afsløre forholdene af frygt for at miste deres job.

I frustration føjer Mads sin foresatte og tager orlov for at passe sin kone, der er sengeliggende med sclerose. Mads’ hjælpeløshed over for sygdommen gør ham sårbar i arbejdssituationen, og det har hans chef set – for en gangs skyld en krimi med en snusfornuftig politichef.

I mellemtiden efterforsker en kvik og karriereminded jurist i Energreen (energifirmaet) en påstand om insiderhandel, og hendes afsløring skaffer hende en topstilling i firmaet.

En tredje handlingstråd i den første episode introducerer den tidligere kriminelle Nicky, der som nybagt familiefar forsøger at holde sin sti ren, men hans småt begavede kammerat Bimse lokker med de kontanter, Nicky har brug for, så han kan skaffe sin familie en bedre lejlighed. Brikkerne stilles op.

Karaktererne er skrevet i dybden

De store perspektiver i »Bedrag« hedder grådighed, samvittighed og rådvildhed i krisetider og bearbejdes uden store armbevægelser i det virkelighedsnære plot.

Det er en særlig gave, at Thomas Bo Larsen som politimanden Mads endelig har fået en rolle, hvor hans kvaliteter som skuespiller får lov at ulme på lavt blus.

Han får hjælp af en anden superstrisser fra Bagmandspolitiet (Thomas Hwan, også god), men som odds’ene ser ud lige nu, kan det ikke afvises, at vi får Thomas Bo Larsens berømte raserianfald at se igen.

Ligesom i tidligere danske krimier er karaktererne skrevet i dybden, og man kerer sig om dem. Men samtidig har de så meget på spil, hvad enten det drejer sig om dem på bunden, dem i toppen af samfundet eller dem på begge sider af loven.

Derfor bliver handlingen drevet effektivt frem, og hvordan spillet falder ud, er man allerede nu nødt til at finde ud af.

Hvad: »Bedrag«.

Hvem: Instrueret af Per Fly, manuskript af Jeppe Gjervig Gram

Hvor: DR1 fredag kl 20.