Edward Snowden ændrer holdninger på Roskilde Festival: »Måske er der alligevel noget, jeg gerne vil have for mig selv«

Roskilde Festival og kunstnerduoen Yes Men formåede i den grad at skabe opmærksomhed omkring whistlebloweren Edward Snowden, der talte tirsdag på festivalen gennem en direkte videoforbindelse fra Moskva.

Edward Snowden (på billedet) bliver transmitteret på Roskilde Festival tirsdag den 28. juni 2016 og bliver interviewet af kunstnergruppen The Yes Men. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Foran en stor sort skærm midt i Roskilde Festivals campingområde sidder der flere tusinde mennesker og venter på, at whistlebloweren Edward Snowden foretager et videoopkald fra sit eksil i Moskva. Måske er de mødt op, fordi de er interesserede i masseovervågning. Måske er det den aktivistiske kunstnerduo Yes Men, der med et mediestunt har fanget deres opmærksomhed.

»Hvis der er noget en shitstorm kan, er det at skabe opmærksomhed. Det ønskede vi at gøre for at sætte fokus på masseovervågning. De fleste mennesker, tror ikke, at masseovervågning er et problem for dem, og derfor blev vi nødt til at finde en måde at fange deres opmærksomhed på,« siger Igor Vamos, som er den ene halvdel af Yes Men.

To af de gæster, der har taget plads foran skærmen er vennerne 23-årige Daniel Søgaard Nielsen og 24-årige Alex Hein. De er to af de gæster, der mandag blev snøret af Roskilde Festival, som i fællesskab Yes Men orkestrerede et stunt, som skulle sætte fokus på tirsdagens Edward Snowden talk.

»Jeg så skiltene om, at Roskilde Festival ville tiltvinge sig adgang til indholdet af vores SMS-beskeder og blev pissed. Da jeg så fandt ud af, at det var et kunstnerisk stunt, der skulle sætte fokus på masseovervågning, blev jeg først lettet. Men i virkeligheden, er det jo endnu mere skræmmende, at staten overvåger os,« siger Alex Hein.

Det bekymrer ham, at teleselskaberne lagrer hans data gennem sessionslogningen, og at det bliver registreret hver gang, han bruger sit rejsekort. Så meget at han endda har kontaktet selskabet for at få luft for sine bekymringer.

»Jeg mener, at jeg har ret til privatliv. Bare fordi staten har muligheder for at overvåge os, mener jeg ikke, at man bør gøre det. Med alt det data, der bliver gemt, er det som om, at alle er under mistanke indtil det modsatte er bevist, det er jo det helt omvendte af hvad, hele retssystemet bygger på,« siger Alex Hein.

Daniel Søgaard Nielsens kan godt følge sin vens tankegang, men han synes samtidig også, at der kan være gode grunde til at masseovervåge.

»Jeg har ikke noget at skjule, så for mig gør det ikke så meget. Men jeg er enig i, at man ikke bare skal overvåge, fordi man kan. Samtidig har vi dog nogle store problemer med terrorisme, og jeg tror, at overvågning kan være et godt værktøj i kampen mod terror,« siger han.

Da Edward Snowden toner frem på skærmen og bliver budt velkommen på Roskilde Festival af Yes Men, hujer og klapper publikum. Flere af gæsterne får lov til at stille den tidligere NSA ansatte spørgsmål, og hver gang svarer han så uddybende og simpelt, han kan, til publikums store begejstring.

»Vi har glemt, at sætningen »hvis du ikke har noget at skjule, har du ikke noget at frygte« var noget nazisterne plejede at sige,« siger Edward Snowden og må holde pause i sin talestrøm for at modtage en overvældende klapsalve.

»Siden midten af 00’erne hvor masseovervågningsprogrammerne trådte i kraft i USA, har det ikke stoppet et eneste terrorangreb. Ved angrebet i Orlando havde myndighederne haft gerningsmanden i kikkerten, men det stoppede ikke angrebet. Det samme skete i Bruxelles. Problemet er, at hvis man har alle mennesker i kikkerten, er det svært at udpege de skyldige,« siger Edward Snowden.

Da Yes Men opfordrer publikum til at bruge hashtagget #PardonSnowden på de sociale medier og drejer kameraet, så Edward Snowden kan se den store menneskemængde, bliver han tydeligt mærket af opbakningen. Pludselig rejser alle sig op og klapper og hujer ekstatisk. »Du er en moderne helt,« råber en ung mand.

Da arrangementet er færdig diskuterer de to venner Alex Hein og Daniel Søgaard Nielsen Edward Snowdens pointer, og især Daniel, der ellers ikke var synderligt interesseret i masseovervågning, mener, at han er blevet klogere.

»Det har været en kæmpe øjenåbner for mig. Især det han sagde omkring brugen af masseovervågning i kampen mod terrorisme. Han har en pointe i, at man kun burde overvåge, dem man havde under mistanke i stedet for at overvåge os alle,« siger Daniel Søgaard Nielsen og tilføjer:

»Jeg skal hjem og undersøge mere og se nogle dokumentarer om emnet. En af de ting, han sagde, som ramte noget i mig, var, at mine idéer også kan blive overvåget. Selv om jeg ikke har noget at skjule, er der faktisk nogle ting, jeg gerne vil have for mig selv. Alle mennesker har noget at skjule, også selv om de ikke gør noget ulovligt.«