Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I en verden hvor medieomtale og det at blive set med de rigtige mennesker de rigtige steder er altafgørende, er det underligt at Harrison Ford er blevet en af de allerstørste stjerner. Hans modvilje mod interviews og offentlige optrædener er velkendt i Hollywood. Så vil han hellere bo fredeligt på sin ranch, som han selv har været med til at bygge, i den naturskønne stat Wyoming.
Men sky eller ej er få skuespillere i dag mere ikoniske end Ford. Hans vej til toppen skulle dog tage mange år. Han kastede sig over skuespillet i college »for at møde piger og få et bedre karaktergennemsnit,« som han engang har udtalt. Det gik imidlertid bedre med pigerne end karaktererne og Ford droppede ud af college.
Han arbejdede hårdt for at få roller, men det gik trægt og han lærte derfor også sig selv tømrergerningen, som det gik meget bedre med.
Efter mange år markerede han sig som bad boy i George Lucas’ American Graffiti i 1973, men der skulle gå endnu fire år, før han fik sit gennembrud.
Men hvilket gennembrud!
1977 skrev George Lucas filmhistorie med Star Wars, A New Hope, og Ford, der efter eget udsagn kun var kommet med ved et tilfælde, fordi han lavede noget tømrerarbejde ved filmstudierne, da der skulle castes, fik sin første ikoniske rolle, nemlig som smugleren Han Solo med det lumske, men charmerende smil og det dræbende hurtige aftræk.
Rollen som Han Solo, som han også spillede i to efterfølgende Star Wars-film, åbnede alle døre for Ford. Og den skulle være typisk for mange af de helte, han senere skulle portrættere. Ford har nemlig altid mest succes, når han gør oprør mod den klassiske amerikanske filmhelt, der mest af alt minder om en spejderdreng med superkræfter, og i stedet skaber sin egen heltetype - en durkdreven helt, der gennem sine fejl og mangler vinder publikums sympati. Som når han i Star Wars spiller den egocentrerede Han Solo, hvis loyalitet skal købes, når han som den fordrukne og nedbrudte Rick Deckard i Blade Runner (1982) forelsker sig i den kvindelige robot, han skal dræbe, og ikke mindst når han som den kvindeglade arkæolog »Indiana« Jones i fire film af samme navn skyder, pisker og charmerer sig gennem det ene storladne eventyr efter det andet.
Hans mange roller er alt, alt for mange til at blive nævnt her, men det er ironisk, at Ford først for alvor skulle få anmeldernes respekt i Vidnet (1985) med rollen som den retskafne og hæderlige politimand John Book, der skal beskytte en lille amish-dreng. Hans helte med det lumske og charmerende smil havde ellers vundet publikums hjerter for lang tid siden - og gør det den dag i dag.