DR-chef afviser kritik af journalister

DRs kulturdirektør forsvarer sine journalister, efter at næstformanden i DR har sået tvivl om journalisternes »åndelige udrustning«.

Morten Hesseldahl, direktør for DR Kultur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktøren for DR Kultur, Morten Hesseldahl, kommer nu sine medarbejdere til undsætning, efter at at næstformanden i DRs egen bestyrelse, forfatteren Ole Hyltoft, i dagens kronik i Berlingske Tidende retter en heftig kritik imod DRs dækning af kultur og kulturarv.

Ole Hyltoft mener, at årsagen til dette er, at der er for mange journalister og for få med andre uddannelser - bl.a. akademikere - ansat i DR. I kronikken sår han tvivl om DR-journalisternes »åndelige udrustning«, men det afviser Morten Hesseldahl.

- Jeg kender mange højt uddannede akademikere, som er meget snævertsynede, og jeg kender mange journalister, som har et utroligt bredt fundament. Det må handle om personer og ikke uddannelse. Jeg synes, vi har et meget bredt portefølje af ledere og medarbejdere i DR, og det er en fordel. Det ville være farligt, hvis det var en ensartet gruppe. DR skal afspejle et samfund, som er meget bredt sammensat, siger Morten Hesseldahl.

Han afviser også, Ole Hyldahls påstand om, at medarbejdergruppen i DR tidligere repræsenterede flere forskellige - og højere - uddannelser.

- Det tror jeg ikke, han har ret i. Jeg tror diversiteten er større i dag. Der er mange veje ind i både journalistik og ledelse. Jeg f.eks. selv er både uddannet humanist på den ene side og MBA i økonomi og ledelse på den anden. Journalister har også mange forskellige baggrunde. Det er for snævert at sige, at journalister er af det onde, og akademikere af det gode. Det handler ikke om uddannelse, men om dannelse, siger Morten Hesseldahl.

Vi kan blive bedre

Han er enig i, at det er vigtigt, at DR fokuser på kulturstof og kulturarv, men uenig i, at DR forsømmer dette område.

- Vi kan altid blive bedre, men DR har et ret bredt funderede kulturudbud på både P1, DR K og DR2. Vi har litteraturprogrammer, og en del nye er på vej. I september måned har vi på DR K tre nye, »Kultur Guide«, en kunstquiz og et program, som hedder »Ordkraft«. Og på P2 sender vi jo klassisk musik både bredt og transmissioner fra vores koncertsal, siger Morten Hesseldahl.

Har Ole Hyldtoft ret i, at I ikke gør nok?

- Hvad er nok? Han har ret i, at vi skal dække disse områder, men hvad er succeskriteriet? DR vil gerne øge fokus på kulturområdet, og jeg formoder, at det bl.a. er derfor, at jeg er blevet ansat. Det prøver vi at gøre indenfor de rammer, vi har. Der er jo ikke frit valg på alle hylder. Vi har en bevillingsøkonomi, og vi er indrammet af en medieaftale, og inden for det skal vi agere, siger Morten Hesseldahl.

Litteratur i Aftenshowet?

Han synes, at DR tilbyder en række programmer, man ikke finder på de kommercielle tv-kanaler, men DR skal, siger han, række ud efter både det smalle og brede publikum.

- Vi kunne sagtens lave en masse programmer for den kloge kulturelite, men jeg synes, at det er interessant at brede kulturen ud, så man når en bred gruppe. Det gør vi f.eks. med litteraturen i vores læsekredse, som vi laver sammen med bibliotekerne. Det drejer sig om 45.000 danskere, som mødes hver måned for at diskutere litteratur. Vi har også planer om at rykke læsningen af litteratur ind i Aftenshowet, så man også der kan engagere danskerne i læsning og lægge op til vores romanpris, hvor tanken er at få hele landet til at læse med i de titler, der er nomineret.

Tænker på andet end X Factor

Hyltoft kritiserer DR-ledelsen for at være for fikseret på seer- og lyttertal og dermed konkurrerer med de kommercielle tv-kanaler i stedet for tænke på public service og levere det, som de kommercielle kanaler ikke tilbyder. Morten Hesseldahl afviser, at DR kun tænker på seermagneter som X Factor. Der er i høj grad også smallere kulturprogrammer, som kommer på DR K, DR2, P2 og P1, siger han.

- Det giver ikke nogen mening at tale om public service, hvis ikke DR har et folkeligt ejerskab. Derfor er det nødvendigt, at danskerne bredt synes, at DR har et tilbud til dem. Inden for den ramme skal vi forsøge at lave en række tilbud, som ikke nødvendigvis samler danskerne hele tiden, men der skal være noget for alle. Nogle gange når vi ud til nogle smalle grupper, og andre gange er det lidt bredere. Men det er helt forkert for en service station at lægge sig efter de almindelige markedsvilkår, for der er jo en grund til, at staten giver os penge, siger Morten Hesseldahl.