Carsten Jensen modtager Olof Palme-prisen

Forfatter og debattør Carsten Jensen kommer i fornemt selskab med Kofi Annan, Aung San Suu Kyi og Hans Blix. Og det er ikke for sit forfatterskab.

Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatter og debattør Carsten Jensen modtager i dag Olof Palme-prisen på 75.000 dollar.

- Det er jo totalt overvældet over at komme i det selskab, og jeg modtager prisen med største ydmyghed, siger Carsten Jensen til dr.dk.

Med prisen skriver Carsten Jensen sig ind blandt prominente navne som Kofi Annan, Aung San Suu Kyi og Hans Blix.

Siger noget om Danmark

- Når stort set alle andre modtagere af den her pris, har kæmpet for menneskerettigheder i totalitære regimer, så føler jeg også, at der bliver sagt noget om Danmark, når komitéen vælger at give prisen til mig, siger han.

Carsten Jensen får prisen fordi han "i ord og handling har kæmpet for de svage og sårbare i sit eget land og rundt omkring i verden".

Forfatteren, der står bag bøger som "Vi, de druknede" og "Jeg har set verden begynde", skal i eftermiddag holde en tale, når han modtager Olof Palme-prisen i den svenske Rigsdag. Og han er ikke i tvivl om, hvad den skal handle om.

Vil tale om Lars Hedegaard

- Jeg har tænkt mig at fortælle om hele balladen med Lars Hedegaard og Jesper Langballes forhold til muslimer, om integrationsministerens forsøg på at forhindre offentliggørelsen af rapporten om børns forhold i asylcentrene og så vil jeg tale om det totale fraværd af debat om vores krigsindsats, siger han og fortsætter:

- Lige nu bliver Tony Blair stillet til regnskab i Storbritannien. Noget lignende er helt utænkeligt i Danmark.
Men hvordan føles det for den knivskarpe debattør at modtage en pris, som også har været i hænderne på den russiske journliast Anna Stepanovna Politkovskaja:

- Det er rart med et skulderklap, for det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ind imellem har følt mig lidt ensom i debatten. Men jeg tror ikke, mine modstandere tager sig af det. De ser jo allerede Sverige som et totalitært land, siger forfatteren til dr.dk.

Olof Palme-prisen blev indstiftet i 1987 et år efter mordet på Olof Palme, for at hylde folk, der - som Olof Palme - ikke er bange for at stå ved deres meninger.