Børnebogsforfatter: »Små børn kan også være irriterende og dumdristige«

Kim Fupz Aakeson og Siri Melchoir har i løbet af de seneste år sendt en stribe Lili-bøger på gaden. Fra fredag kan de små fortællinger også opleves på film. Danske småbørn er ikke alene om at spejle sig i Lilis hverdagsoplevelser, men nogle steder i verden mener man, at den tre-årige pige går for vidt.

Lili på tre år er den absolutte hovedperson i Kim Fupz Aakesons Lili-serien, mens hunden Vovvov er en tilbagevendende bifigur. Foto: Illustration fra filmen »Lili er vild med gaver«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tumlingen Lili er yndig og nuttet og har røde kinder og et charmerende smil. Hun er også fuld af gode idéer, temmelig egenrådig og kan sagtens blive meget vred og ret urimelig.

Forfatter Kim Fupz Aakesons og illustrator Siri Melchoirs populære børnebogsserie om Lili tæller indtil videre 11 bøger, og den lille pige bliver nu også hovedperson i en række korte tegnefilm for de allermindste børn. Inspirationen til de populære Lili-bøger har Kim Fupz Aakeson fundet inden for hjemmets fire vægge.

»Jeg havde egentligt ikke forestillet mig, at jeg skulle skrive så korte historier for så små børn, men da jeg for nogle år siden fik en datter – Lili – flyttede der også småbørnsbøger ind hjemme hos os. Mange af dem var ret fine, men de havde alle det tilfælles, at det hele var ret nuttet og sødt,« fortæller Kim Fupz Aakeson, der er forfatter til en lang række af børne- og ungdomsbøger som »Sallies historier«, Vitello-serien, nyklassikeren »De gale« og den nye anmelderroste ungdomsroman »Pragtfuldt, Pragtfuldt!«.

»Jeg savnede at møde en anden side af de små børn i bøgerne. En stor del af at være et lille barn er at have ambitioner om at ville opad og fremad og gøre de samme ting som de voksne. Og små børn kan jo også være ret irriterende og dumdristige. De har ikke nogen fornemmelse af, hvad de kan, og de vil noget, de ikke kan. De mangler helt evnen til at udsætte egne behov og er meget egoistiske og nydelsessyge. Jeg synes, at det kunne være sjovt også at fortælle om disse mindre nuttede sider,« siger Kim Fupz Aakeson.

Historierne om Lili er korte og har et enkelt fokus, som tager udgangspunkt i det lille barns hverdag. Teksten fortæller en historie, der stemmer overens med barnets oplevelse af virkeligheden og egne evner, mens illustrationerne ofte fortæller en noget anden historie.

I »Lili børster tænder« registrerer teksten eksempelvis, at Lili på egen hånd mestrer alle faser af tandbørstningens kunst – hun kan både hente tandbørsten, gøre den våd, putte tandpasta på, børste frem og tilbage, spytte, skylle og sætte tandbørsten på plads igen – mens illustrationerne viser, hvordan hun sætter førligheden på spil for at nå remedierne, æder en halv tube tandpasta undervejs, børster hunden og bamsernes tænder i stedet for sine egne, skyller sig med bruseren og efterlader badeværelset i et kaos.

Det sjove barn

»Det er sjovest at skrive om børn, der ikke spørger først og som ikke nødvendigvis kan overskue konsekvenserne på forhånd. Det er jo sådan ting sker, og drama opstår. Man kan ikke lave en serie om et super fornuftigt og stille barn,« siger Kim Fupz Aakeson.

Det tager ikke Kim Fupz Aakeson ret lang tid at skrive en historie om Lili, når først han har fået den rigtige idé.

»Manuskripterne er jo ultrakorte og giver nærmest ingen mening alene, så når jeg laver en historie om Lili, laver jeg også en beskrivelse af, hvad man skal se på tegningen. Det plejer jeg ellers aldrig at gøre. Manuskripterne til filmene ligger meget tæt op ad bøgerne, men i filmene har Siri Melchoir fundet på en masse ekstra ting rent visuelt,« siger Kim Fupz Aakeson.

Lili-bøgerne er blevet solgt til flere lande – blandt andet Norge, Sverige og Frankrig. Rettighederne til bøgerne blev også solgt til et kinesisk forlag sidste år. De faldt for Siri Melchoirs tegninger, men da de fik teksten oversat, besluttede de sig for at undlade at udgive bøgerne.

»De ville gerne have noget, der var mere opdragende. Man skal ikke ret langt væk fra Norden, før der er en anden kultur og man synes, at en pige som Lili er uartig, når hun for eksempel ikke spiser op,« siger Kim Fupz Aakeson og tilføjer, at Lili dog er blevet godt modtaget som TV-figur:

»Filmene er lige blevet præsenteret på en messe i Frankrig, og der havde man også regnet med, at det ville blive et problem, at vi har et syn på børn, der er ret unikt, men det gik faktisk ret godt. Der var en stor interesse for filmene, selvom man ikke skal ret langt væk, før man møder et andet syn på børn.«