8210 rapper for alvor

Succesfulde rappere som L.O.C., U$O og Marwan har forvandlet den omstridte bydel Århus Vest til centrum for DANSK HIPHOP, og det inspirerer områdets unge til at prøve kræfter i studierne. Også kommunen har fået øjnene op for de nye rollemodellers potentiale.

Succesfulde rappere som L.O.C, Johnson, USO og Marwan har forvandlet den omstridte bydel Århus Vest til centrum for dansk hiphop, og det inspirerer områdets unge til at prøve kræfter i studierne. Også kommunen har fået øjnene op for de nye rollemodellers potentiale. Hver tirsdag underviserer hiphopperen Mark Merek unge i at rappe i et lille studie i Århus Vest. De unge er mellem 14 og 19 år - både piger og drenge. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

»Syng inden i dig selv, mand!«
De to drenge i baggy hængebukser og sneakers sidder helt krumbøjet, mens de kradser nogle linjer ned på en nusset papirlap. Sammen med seks andre i alderen 14 til 17 år skal de i studiet for at rappe. Projektet hører under den lokale ungdomsklub Klub2teket, og hver tirsdag aften kan de unge kigge forbi det lille rum under vaskeriet i boligområdet Trillegården.
15-årige Daniella Yokhana med lyserøde sneakers, bøjle på tænderne og en sort strikkasket på skrå er i dag den eneste pige. Hun drømmer om at blive kendt for sin hiphop.

»Jeg vil ud i verden og vise, at jeg kan noget. At jeg er god til at synge. Det er min drøm,« fortæller Daniella.
På hendes sammenfoldede papirlap har hun skrevet: »… ved ikke om du har hørt om mig – men hvis du spørger mig – damn den pige er sej og sick«.
Vi befinder os i Hasle, som ligger side om side med den omstridte bydel Gellerup i 8210 Århus Vest. Den har et mangeårigt ry for at være en problemfyldt ghetto med stærk overvægt af folk med anden etnisk herkomst end dansk.

Ny selvforståelse
Men lige siden den storsælgende rapper L.O.C. begyndte at skråle 8210 fra scenekanten, har en ny historie om bydelen langsomt tegnet sig.
I dag stammer mange af de mest succesfulde danske rappere fra Århus Vest; LOC, Jøden, Johnson, U$O og Marwan – alle udspringer de fra miljøet, der i dag overlegent dominerer den danske hiphopscene.
Og inden for Århus Vests mure vinder en ny selvforståelse frem blandt de unge, efter deres bydel har fået status af succesrig hiphopfabrik. Det mener rapper og skuespiller Chadi Abdul Karim, der selv er opvokset i Århus Vest. Han har i dag tæt kontakt til miljøet og står bag en række initiativer.
»Da jeg ung, var det så ’fucked up’ at komme fra Gellerup. Til fester løj vi og sagde: ’Øh, jeg kommer fra Risskov’, fordi vi ville score piger. Nu er det blevet sejt at komme derfra: ’Hallo, jeg er rapper fra Århus Vest’. Nu er alle rappere,« griner han.
»Gellerup befinder sig i en meget stor forandringsfase i øjeblikket. Kulturlivet vokser og vokser. Gellerup har altid set sig selv som et isoleret boligområde uden for Århus, men nu begynder folk at blive mere og mere interesseret i Gellerup som en kulturel bydel.«

Pionererne
Chadi var sammen med rapperen LOC, også kendt som Liam O’Connor, blandt de første, der prøvede kræfter med hiphoppen tilbage i midten af halvfemserne. De to fyre sparede sammen til en computer og et keyboard og inviterede andre unge fra området med hjem for at vise, hvordan man sammensætter et beat og skriver en fængende tekst. I dag holder Chadi stadig en tæt kontakt til områdets unge og vejleder flere, der drømmer om at blive den næste store rapper fra Århus Vest.
»Der er ingen tvivl om, at det har fået stor betydning for de unge, at mange af de store hiphoppere i Danmark er fra Århus Vest. Det har fået flere til at tro på deres eget talent,« siger Chadi og understreger, at hiphoppen giver de unge mere indhold i hverdagen.
»Når man kun kan hænge på gaden, kommer man til at kede sig, og det kan være begyndelsen til ballade. De unge føler, at de har en fremtid, at der findes nogle alternative veje, som de kan gå,« siger han.
En af de unge, der lagde vejen forbi Chadi og L.O.C.s hjemmestudie, var rapperen U$O, der netop har udgivet sit tredje abum.
»Vi var altid lige ude forbi Chadi og Liam og kigge,« husker U$O, mens han tænder en smøg på Under Masken; et af de få steder i Århus, hvor der stadig pulses løs.
»De havde udstyret, så vi drenge kunne se, hvordan det fungerer. Jeg anede jo ikke, hvordan man lavede et beat eller skruede en sang sammen dengang, og det kunne de vise mig. De gav mig skubbet til at komme i gang.«
Og introduktionen til hiphop ændrede U$Os hverdag.
»Pludselig brugte jeg alt min tid på rap. Ellers ville jeg bare rende rundt og lave drengestreger. Fra den ene dag til den anden gik al min tid med at sidde derhjemme og skrive tekster, tage hen til én og indspille dem og ud og optræde. Det blev mit fokus. Det var det, der holdt mig beskæftiget,« fortæller han.

Problemknuser
Også boligselskaberne i området har fået øjnene op for den rolle, som rap er kommet til at spille for mange af områdets unge. Lige nu arbejdes der hårdt på at etablere et rap- og dansecenter, og kommunen, som er positiv over for idéen, er gået med i styregruppen for projektet.
»8210 er blevet et brand, og det vil vi udnytte i forhold til de unge. Det er et nyt og alternativt fritidstilbud, hvor de etablerede rappere kan virke som mentorer for de unge,« fortæller Jens Møller, der leder Det Boligsociale Fællessekretariat, der står bag planerne om det nye center.
Men hiphop bruges også som et akut middel mod problemer i området. Da Gellerup-bydelen for et år siden var hærget af gentagne brande og kriminalitet, valgte Chadi Abdul Karim at lade hiphoppen være et talerør til de unge. Brandvæsenet turde ikke rykke ud til de påsatte brande uden politiekskorte, og politikere og beboere virkede magtesløse. Det fik Chadi til at arrangere koncerten »Gellerup Vågn Op« med flere af de kendte hiphopkunstnere fra Århus Vest.
Ifølge Chadi var arrangementet et opråb til Gellerups beboere. Folk fik mulighed for at mødes under hyggelige former og diskutere, hvorfor det stod så skidt til i området.
»Og det hjalp. De sorte skyer forsvandt. Der var selvfølgelig stadig mørke, men det virkede som om, at der kom en lettelse over området bagefter.«
Den hårdkogte
I det lille kælderstudie i Trillegården hænger der klistermærker med titlen på rapperen Marwans anmelderroste plade P.E.R.K.E.R. Han kigger indimellem forbi og giver de unge et par råd.
Selv har han ry for at være en af de mere hårdkogte i miljøet. I hans tekster kredser han om kriminalitet, stoffer og politiske slagord og med en udadtil hård attitude og plettet straffeattest er der ingen tvivl om, at hans tekster har hold i virkeligheden.
Men i kølvandet på sin succes er Marwan blevet mere bevidst om den rolle, han spiller i forhold til unge. Det får ifølge rapperen også betydning for, hvad han fremover ytrer i sine tekster.
»Da jeg lavede min sidste plade, havde jeg ingen idé om, at den ville få så meget opmærksomhed. Nu skal jeg til at tænke mere over, hvad jeg siger, hvad jeg gør, og hvordan jeg opfører mig. Det skænkede jeg ikke en tanke før,« fortæller Marwan, retter på sin store hue og holder en talepause.
»Min nevø på kun ti render rundt og synger mine sange – jeg kan ikke lide det! Jeg har et ansvar nu. Og jeg håber virkelig ikke, at der er nogle børn, der kommer til at lave noget lort, fordi de hører på mig.«

Om livet som ung
Mange af de unge i studiet er stolte over, at Marwan og andre rappere fra området nyder stor succes. Daniella Yokhana har ikke lyttet så meget til Marwans tekster, men når han står på scenen, er han for sej, synes hun. Hendes favoritrapper fra Århus V er dog Mark Merek, som er den faste mentor og producer for de unge, der kigger forbi studiet om tirsdagen.
»Han laver nogle fede beats, og så er han rigtig sød mod os,« fortæller Daniella, der i dag har svært ved at få en af sine tekster til at passe med det beat, som Mark har skruet sammen. De to forsøger en lang række kombinationer, inden Daniella endelig er tilfreds.

Hendes interesse for hiphopmiljøet begyndte med breakdance, men i dag drømmer hun om at høste anmelderroser for sin musik og sælge plader i tusindvis. Ligesom de kendte rappere fra 8210.
»Jeg synes, at det er så sjovt at komme ud og performe. Og så er det fedt, når folk ved, hvem du er,« siger Daniella.
Selvom hun er ene pige i flokken, har hun ingen problemer med at sætte drengene, hvoraf flere er to-tre hoveder højere end hende selv, på plads. Mens de fleste synger deres tekst inden i sig selv, når de ikke optager, rapper Daniella gerne for fuld styrke.
»Jeg synger om, hvordan det går, og hvor sjovt vi har det,« siger hun og hæver stemmen:

»Og om 8210! For vi er de sejeste!«”