Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Mine venner vil ikke bo her

Mange danskere har en helt forkert opfattelse af, at vi er de bedste og at det er et privilegium at bo her.

I weekenden havde jeg besøg af et par sydeuropæiske venner. Derfra, hvor finanskrisen stadig er blodig alvor og hvor fattigdom, modsat i Danmark, er en realitet. Efter en mellemlanding i Frankfurt kommenterede de, at Københavns Lufthavn klart var en opgradering ift. detaljer og kvalitet. De så Rosenborg med kronjuvelerne, loppemarked i det centrale København og fik kaffen galt i halsen, da de måtte slippe 45 kroner for en cappuccino. De havde endda rimeligt vejr.

Men med prisniveauet, skattetrykket, den meget høje grad af kontrol af borgerne fra fx Skat, parkeringsvagter og økologisk fanatisme konkluderede de, at de på trods af den meget høje levestandard ikke kunne leve her. Det samme sagde mine amerikanske venner sidste år og flere andre. Det er ikke kun mine bekendte, der fravælger Danmark.

En region i Jylland forsøgte for flere år siden at importere indiske læger til Danmark, men flere af disse mistrivedes også pga. den flade struktur, hvor læger ingen autoritet har og alt skal diskuteres og kritiseres.

Andre udlændinge klager over, at det er umuligt at få danske venner, idet danskere isolerer sig og er generelt uinteresserede i at møde udlændinge.

Indtil nu har det været umuligt at diskutere, hvorfor mange veluddannede mennesker fravælger Danmark. Hver gang jeg forsøger, bliver jeg kaldt en forkælet snob. Mange danskere har en helt forkert opfattelse af, at vi er de bedste og at det er et privilegium at bo her.

Men det er kun for fattige flygtninge og østarbejdere. Begge grupper har en så stor økonomisk gevinst ud af at bo her, at det langt opvejer skattetryk, sygelig kontrol og dårligt vejr. Men for andre, der har et valg, er Danmark ikke et tillokkende land.

Samfundsøkonomisk er det et stort problem. Vi har et land, hvor flertallet modtager offentlig forsørgelse og mindretallet arbejder. Statsministeren er endda igen ved at trække i land over for dagpengesystemet, som tidligere var et af de mest ekstravagante i Europa. Samtidig dokumentererede Berlingske lørdag, at Europas flygtningesystem er ved at bryde sammen, og sammen med risikoen for terror er det en økonomisk bombe under landet.

Derfor er det en meget farlig kurs at ignorere den økonomiske elites syn på Danmark og kun bekymre sig om de fattige. For det er jo på sigt de rige, der skal betale for de fattige.

Valget står snart for døren og Helle Thorning Schmidt taler igen og igen om velfærd. Men hun har i sine fire år ved magten kun formået at tiltrække massive mængder af flygtninge i stedet for ressourcestærke udlændinge. Rød blok taler om et Danmark for alle, men glemmer helt mellemklasse-Danmark og den privilegerede elite. Vi betragtes bare som bekvemme skaffedyr, som man blot kan brandbeskatte og øge afgifter over for.

Rød blok ønsker ikke et Danmark for alle, men kun et Danmark for fattige. Og det er meget visionsløst.

Det er på tide, at vi, der betaler gildet, også får en stemme.

»Mange danskere har en helt forkert opfattelse af, at vi er de bedste og at det er et privilegium at bo her.«

Posted by Berlingske on 6. maj 2015