Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Flygtninge-indsatsen er på vej mod succes

»Vi ser lyst på fremtidens muligheder for at få endnu flere flygtninge i job. I mellemtiden må vi advare mod forhastede konklusioner.«

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er snart et år siden, at arbejdsmarkedets parter i en banebrydende trepartsaftale med regeringen gik i gang med at få integrationen af flygtninge og indvandrere på sporet. Når vi i dag, onsdag, mødes med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og integrationsminister Inger Støjberg for at gøre status, er vores budskab lyst: Der er opnået mærkbare gennembrud – og vi forventer endnu bedre resultater i integrationen fremover.

Det har ligget en række meningsdannere meget på sinde at udråbe integrationsindsatsen til en fiasko. Men sandheden er en anden, og det skyldes først og fremmest, at det er lykkedes at gøre den samlede integrationsindsats langt mere jobrettet. Vi er slet ikke i mål endnu, men vi kan for første gang i lang tid se solide skridt i den rigtige retning. Det kan vi se på fire konkrete, målbare områder.

For det første er langt flere flygtninge kommet i job. Et helt almindeligt, ustøttet arbejde er den bedste vej til en succesrig integration i det danske samfund. Og antallet af flygtninge, der har fået job, er tredoblet fra 2015 til 2016. Alene i de første ti måneder af 2016 kom næsten 3.000 flygtninge i helt almindelige job, uden at de fik nogen form for offentlig forsørgelse.

Det er en meget markant stigning, selv om der i samme periode er kommet mange flere flygtninge til end ellers, for andelen, der kom i job, blev fordoblet.

For det andet er flere flygtninge kommet i forløb ude i virksomhederne. Er man flygtning, er et løntilskudsjob eller en virksomhedspraktik en vigtig vej til at få indblik i dansk arbejdskultur. Og antallet af flygtninge i løntilskud og virksomhedspraktik er fordoblet fra 2015 til 2016. 6.000 personer har nu noget at stå op til.

For det tredje er der sket et meget stort ryk i, hvordan flygtninge bliver modtaget af jobcentrene. De fleste flygtninge vil jo gerne arbejde, men tidligere blev de erklæret til ikke at kunne påtage sig et arbejde, fordi de ikke kunne skrive en joblog eller lægge et CV op på jobnet. Sådanne meningsløse forhindringer har vi fået fjernet. Nu ses alle flygtninge som klar til arbejdsmarkedet, og der bliver stillet krav til dem, med mindre tungtvejende grunde som f.eks. helbred taler imod det. Tidligere blev kun fire pct. anset som klar til arbejdsmarkedet. I dag er det lidt over halvdelen.

Et af trepartsaftalens mest omtalte elementer, integrationsgrunduddannelsen (IGU) er ved at komme op i gear. Grunduddannelsen er en kombination af uddannelse og arbejde, der skal hjælpe flygtninge og indvandrere uden formelle kompetencer på vej til at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Ordningen kom langsomt fra start, men vi har hele tiden haft is i maven og alene i januar og første uge af februar i år blev der oprettet lige så mange IGU-pladser som i hele halvåret før.

Vi ser lyst på fremtidens muligheder for at få endnu flere flygtninge i job. I mellemtiden må vi advare mod forhastede konklusioner.