Forening opfordrer til mere effektiv praktik til flygtninge

Flere flygtninge erklæres jobparate. Men hvis det skal have effekt, skal kommunerne udnytte det mest muligt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver anden flygtning og familiesammenført bliver erklæret jobparat. Det er en kraftig stigning på halvandet år. Det betyder, at flere kommer i virksomhedspraktik eller på anden måde ud i virksomhed.

Det betyder dog ikke, at den hellige grav er velforvaret. Nu skal kommunerne finde ud af at bruge de forskellige forløb mest effektivt.

Det mener formanden i Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen. Foreningen indsamler erfaringer med integrationsprojekter på vegne af over 100 virksomheder og kommuner.

- En ting er, at de er blevet erklæret jobparate. Det er rigtig godt. Næste ting er, at der er forskel på de kommuner, der arbejder strukturelt og indgående med det her, og de kommuner som ikke gør, siger han.

- Der er kommuner, der arbejder med nogle metoder og får nogle resultater, som jeg mener, man burde kopiere.

Han peger blandt andet på, at virksomhedspraktik og forløb med løntilskud kan ende i meningsløs aktivering, hvis ikke kommunerne laver deres forarbejde.

- Vi skal kun sende flygtninge ud i de brancher, hvor der er job, siger han.

- Det nytter ikke, at der er et stort antal praktikmuligheder i eksempelvis daginstitutioner, hvorefter vi konstaterer, at der ikke er nogen job i daginstitutionerne.

Forløb med virksomhedspraktik har i stigende grad været en succes. Andelen af personer i virksomhedspraktik, der har fået et arbejde er steget til over hver femte, viser tal fra Dansk Erhverv.

/ritzau/