Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er ikke lige meget, hvem vi vælger – så kom nu op af sofaen

Foto: Henning Bagger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der hænger valgplakater i lygtepælene. Valgkampen er begyndt. Og så sker det. Facebook løber over med kommentarer: »Hvorfor skal vi overhovedet stemme? Det betyder jo ikke en skid!«

Og lur mig om debatten ikke også får næring af Bent Winther i Berlingske lørdag. Der er kun to argumenter tilbage for at stemme, skriver Bent Winther: Sikker drift og borgerpligt.

Dødkedeligt, tænker du – og Bents børn er allerede skredet. Men er det ikke netop to af de vigtigste argumenter for at stemme?

Indrømmet, drift lyder ikke super sexet. Men virkeligheden er, at det er kommunerne, der står for alle de borgernære velfærdsopgaver: skolerne, cykelstierne og plejehjemmene. Og måske er det derfor, at det ikke er helt så let at se forskel på røde og blå kommuner. For hvis det hele gik op i partipolitik og ideologiske korstog, ville det være ret svært at fastholde et velfungerende skolesystem.

Så stem for at sikre god drift – hvad du så end forbinder det med. Det er argument nok. Det er faktisk et af de allerbedste argumenter for at stemme. Udfordringen er, at det kræver en lille smule mere arbejde at stemme, når du ikke bare kan stemme rødt eller blåt. Du er nødt til at forholde dig til konkrete spørgsmål og dilemmaer, der betyder noget i din hverdag og for fællesskabet.

Og så er vi ved den anden pointe. For Bent ender med at råbe ud over spisebordet: »Det er en forbandet borgerpligt at stemme! …Vil I hellere bo i Nordkorea???« Desværre er Bents børn gået på det her tidspunkt. Og så spørger jeg mig selv: Hvorfor startede Bent ikke med dette argument?

Med fare for at lyde dybt konservativ, så er vi som mennesker afhængige af fællesskabet. Vi er en del af en familie, en vennegruppe, en skoleklasse eller et arbejdsfællesskab og et samfund, som skal fungere. Vi er afhængige af andre, og de er afhængige af os. Vi kan ikke bare melde os ud.

De fleste af os tror også på, at vi som mennesker er lige meget værd. Og derfor alle sammen har ret til at få indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet i vores samfund. Og her kommer så det med pligten ind i billedet. For hvis vi tror på, at vi alle sammen har lige stor ret til at få indflydelse, må vi også gøre en indsats for det.

Vi kan ikke tage demokratiet for givet. Det er ikke bare pjat det med Nordkorea. Vi kan faktisk afskaffe demokratiet i Danmark.

Derfor er det ikke lige meget, hvem vi vælger. Så sæt i gang. Kom op af sofaen og ind i kampen.

Brug en time på at google kommunalvalget i din kommune – du kan gøre det på din telefon. Og tag så cyklen ned til stemmestedet. Det rykker mindst lige så meget som dit like på Facebook. Og vil du virkelig gøre en indsats, så bland dig også mellem valgene. Der er faktisk masser af muligheder i de fleste kommuner – ikke bare på Facebook, men også i ungebyråd, opgaveudvalg osv.

Signe Blaabjerg Christoffersen er cand. scient. pol og ph.d.