Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til kommentarer på debat@berlingske.dk.

Pengeugen er ikke propaganda – den handler om at lære unge mennesker økonomisk sund fornuft

Formanden for foreningen Gode Penge kalder den årlige Pengeuge for finanssektorens »propagandamaskine«. Men Pengeugen handler hverken om bankerne eller pengesystemet, men om de unge selv, og de økonomiske beslutninger, som de møder i deres hverdag.

Pengeugen har et fuldstændig ikke-kommercielt formål, og Forbrugerrådet Tænk og Finansforbundet bakker sammen med Danmarks Matematiklærerforening op om formålet, skriver Jens Peter Christensen og Ulrik Nødgaard. På billedet besøger Bjørn Bøje Jensen, landechef for Nordea, Skolen på Islands Brygge i forbindelse med Pengeugen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

I løbet af sidste uge fik omkring 16.000 elever i grundskolens ældste klasser fordelt på skoler over hele landet besøg af en bankrådgiver for at drøfte privatøkonomi.

Formålet med Pengeugen er at give de unge en basal finansiel forståelse, som klæder dem på til de mange store og små økonomiske dilemmaer, de møder i deres hverdag. En god forståelse for privatøkonomi vil følge de unge hele livet – til gavn for både de unge selv og samfundsøkonomien.

Formand for Gode Penge, Rasmus Hougaard Nielsen, kalder her i avisen Pengeugen for finanssektorens »propagandamaskine« og skriver, at det »er en integreret del af en usmagelig og usaglig smædekampagne for afskaffelsen af Nationalbankens kontanter«.

Han fremfører desuden, at store dele af undervisningsmaterialet skulle være både misvisende og faktuelt forkert.

Foto: Jens Peter Christensen.

Det må siges at være grove beskyldninger, som vi mener, at det er nødvendigt at tilbagevise.

Gode Penges formål er at ændre vores penge- og banksystem. Pengeugen derimod er sat i verden for at give eleverne forudsætninger for at handle fornuftigt i det penge- og banksystem, vi har nu.

»Gode Penges formål er at ændre vores penge- og banksystem. Pengeugen derimod er sat i verden for at give eleverne forudsætninger for at handle fornuftigt i det penge- og banksystem, vi har nu.«


Rasmus Hougaard Nielsen fra Gode Penge mener desuden, at bankerne under Pengeugen skulle undervise i noget, som de »åbenlyst har en direkte kommerciel interesse i«.

Lærer basal finansiel forståelse

Pengeugen har et fuldstændig ikke-kommercielt formål, og Forbrugerrådet Tænk og Finansforbundet bakker sammen med Danmarks Matematiklærerforening op om formålet. Vi stiller os derfor også meget uforstående over for denne påstand.

Foto: Ulrik Nødgaard.

Under Pengeugen skal eleverne koble deres matematiske færdigheder med grundlæggende begreber fra privatøkonomiens verden. Det er desuden Danmarks Matematiklærerforening, der har udformet undervisningsmaterialet til Pengeugen og ikke Finans Danmark.

Under Pengeugen lærer de unge at lægge et fornuftigt budget, de lærer, hvorfor det i mange situationer bedre kan betale sig at vente og spare op fremfor at låne her og nu. De lærer at forstå deres lønseddel og skattebetaling, hvis de har et fritidsjob, og meget mere.

»At give vores unge en helt basal finansiel forståelse, bør alle kunne støtte op om, uanset hvad man måtte mene om pengesystemet.«


Når lokale bankrådgivere i løbet af Pengeugen tager ud som gæsteundervisere på landets skoler, handler det derfor om helt almindelig sund fornuft og om at forebygge, at vores unge kommer i økonomisk uføre senere i livet.

Vi kan se, at mange unge desværre fortsat bliver registeret i RKI, og at mange unge tager lån, som de slet ikke burde tage. At give vores unge en helt basal finansiel forståelse, bør alle kunne støtte op om, uanset hvad man måtte mene om pengesystemet.

For Pengeugen handler netop hverken om bankerne eller pengesystemet, men om de unge selv, og de økonomiske beslutninger, som de møder i deres hverdag. Pengeugen klæder de unge på til at kunne stå på egne ben, når det gælder økonomi. Det kan bankerne hjælpe med. Til gavn for alle.