Analyse om unges forbrug: Unge med dårlig økonomi er dårlige betalere

Unge med rod i økonomien, og som ikke får tilstrækkelig økonomisk vejledning, er ofte også dem, der ender med at blive dårlige betalere i den lange ende. Bedre vejledning om økonomi kan hjælpe unge med at få styr på deres privatforbrug, og derfor løber en uge af stablen med vejledning og råd til de unge om at styre pengene.

Pengeugen 2019 er skudt i gang, og der vil i denne omgang blive fokuseret på unges forhold til privatøkonomi. Ifølge Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk er mange unge mennesker i tvivl om, hvordan man bedst tilrettelægger et budget og administrerer pengene mellem hænderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Feder, NG21
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teenageårene er for de fleste danske unge præget af store omvæltninger og skift i hverdagen. Med det følger også nogle store behov og muligheder for forbruget. Men samtidig er det år, hvor man selv skal sørge for at betale sine egne regninger til tiden, og hvor man selv skal lægge et budget for at få pengene til at slå til mad, til det sociale liv og til andre uforudsete udgifter. For mange unge kan det være svært pludselig selv at skulle råde over sine egne penge, og man kan nemt ende ud i alvorlige konsekvenser.

»Ungdomslivet er præget af mange skift, der kan have indvirkning på de unges forbrug, udgifter og betalinger. Det er vigtigt at hjælpe de unge med at navigere i dette, så de ikke ender med at skylde en masse penge væk,« siger Frederik Giese, projektchef for Plus på Kontoen, som er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden.

Derfor lancerer Finans Danmark Pengeuge 2019, hvor skoleklasser i alle alderstrin kan få vejledning og gode råd om, hvordan man bedst bruger sine penge. Pengeuge 2019 løber af stablen mandag og fortsætter hele ugen ud.

Privatøkonomi er en modningsproces

De største problemer med økonomien, som unge især går og tumler med, involverer typisk en følelse af ikke at være ordentligt klædt på til at træffe økonomisk smarte valg eller at kunne overskue privatøkonomien. Således mener ca. hver femte teenager og ung, at det er svært at overskue sit privatforbrug. Det understøttes af en analyse foretaget af Finans Danmark i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk.

I undersøgelsen understreges det især, at mange unge har problemer med at betale deres regninger til tiden. Det skyldes som regel noget så uskyldigt som glemsomhed, men i knap en femtedel af tilfældene skyldes det for højt forbrug, og i lidt færre tilfælde skyldes det nedgang i indtægt og sygdom. For unge med dårligt styr på økonomien er det særligt sygdom og til dels for højt forbrug, der gør, at de har flere ubetalte regninger, skriver analysen. Det understreges dog samtidigt, at mange unge faktisk har styr på privatøkonomien, men at der stadig kan være problemer i vente.

»Heldigvis går det generelt set godt for de fleste unges økonomi, men vi kan desværre også se, at når det så går galt, så kan det have svære konsekvenser. Så kan man ende i RKI (registret over dårlige betalere, red.) eller skulle ende med at tage forbrugslån uden større overvejelser. Det er det, vi gerne vil sætte fokus på,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom og underdirektør for Finans Danmark.

De fleste unge får introduktion til økonomi og budgetplanlægning af deres nære cirkler såsom familie og venner. 37 pct. af de adspurgte unge svarer, at de får en form for økonomisk støtte fra deres forældre, mens unge med dårligt styr på privatøkonomien får støtte lidt oftere. Generelt er der typisk tale om et fast økonomisk tilskud fra forældrene hver måned, eller hjælp til betaling af faste udgifter, skriver analysenotatet. Derimod svarer kun hver tiende ung i undersøgelsen, at de har fået en introduktion til økonomi i skolen.

Pengeugen skal derfor ifølge Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk udgøre et supplement til de unges læring om privatfinansielle forhold, der kan understøtte i en tid, hvor de skal lære at stå på egne ben.

»Det viser jo, at det at have styr på sin økonomi er en modningsproces, som man først rigtigt får i 20'erne. Vi vil derfor gerne hjælpe til at få de unge på plads,« siger Niels Arne Dam.

Det er noget, som landechef for Nordea Bjørn Bøje Jensen er enig i. Nordea er en af de banker, der deltager i Pengeugen, og han ser især digital sikkerhed og de unges viden om privatøkonomi som det vigtigste, Pengeugen kan styrke.

»Kort sagt skal de unge lære at have styr på deres penge, og det vil vi gerne være med til at sikre,« siger Bjørn Bøje Jensen.

Frederik Giese, projektchef for Gældsrådgivningen hos Forbrugerrådet Tænk

»Det kan være svært for de unge at gennemskue, hvad de samlede omkostninger er, når man overvejer at tage et lån.«


Forbrugslån kan være attraktive, men farlige

En af de mange forskellige løsninger, som unge bruger for at spæde privatforbruget op med flere penge, er ved at tage forbrugslån. Ifølge analysen tager ca. en femtedel af de adspurgte unge et forbrugslån, og at de vælger det første og bedste lån, de ser. For de unge, der selv vurderer de har dårligt styr på privatøkonomien, gælder det endda for to ud af fem, siger undersøgelsen.

Men det kan være en dyr løsning i sidste ende, hvis ikke de unge passer på. Der er nemlig dyre renter og betalinger forbundet med forbrugslån, og omkostningstunge forbrugslån og køb på afbetaling kan være dyre løsninger på lang sigt. Overtræk og ubetalte regninger kan medføre dyre strafrenter og rykkere, og i sidste ende kan de unge blive noteret både i RKI og i værste fald medføre gældsproblemer, der kan følge dem langt op i voksenlivet, skriver analysen.

Derfor er det vigtigt, at de unge er indforståede med, hvad et lån indebærer.

»Den aggressive markedsføring af forbrugslån overalt gør, at unge fristes til at tage lån. Men det kan være svært at gennemskue, hvad de samlede omkostninger er, når man overvejer at tage et lån. Derfor er det vigtigt, at der gennemføres en god kreditvurdering for de unge, så de ikke tager lån de ikke har råd til at betale tilbage,«  siger Frederik Giese.

Desuden er det også vigtigt, at de unge forbrugere får en solid og kavlificeret rådgivning i fordele og ulemper med forbrugslån. Derfor skal de være på vagt over andre steder end ens bank, der tilbyder kviklån, siger Niels Arne Dam.

»Vores erfaring er, at hvis lån ikke foregår ved egen bank, så ryger den gode rådgivning ofte, og det kan ende med uheldige kviklån og forbrugslån. En rådgiver kan hjælpe med at bibringe forståelse og sørge for lån på gode og ordentlige vilkår,« siger han.