»Er der nogen af jer, der har set Luksusfælden?«

Pengeuge 2019 er skudt i gang, og gennem de næste par dage skal skolebørn undervises i at håndtere deres penge. Denne gang foregik det ved Skolen på Islands Brygge, hvor landechef for Nordea, Bjørn Bøje Jensen, kom forbi.

Pengeuge 2019 er skudt i gang, og gennem de næste par dage skal skolebørn undervises i at håndtere deres penge. Denne gang foregik det ved Skolen på Islands Brygge, hvor landechef for Nordea Bjørn Bøje Jensen kom forbi og underviste skolens 8.D i privatøkonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Er der nogen af jer, der har set Luksusfælden?« spørger Bjørn Bøje Jensen, landechef for Nordea, ud til den fyldte forsamling. Der går et stykke tid, før nogle af de fremmødte tilskuere lidt efter lidt rækker hånden op. Efterhånden bliver det klart, at mange i lokalet har set det populære program, hvor kriseramte forbrugere skal lære at administrere deres private økonomi foran rullende kameraer.

Tilskuerne kunne sagtens være bestyrelsesmedlemmer eller bankkunder med behov for hjælp, men klientellet skulle vise sig at være noget yngre. De fremmødte bestod nemlig af 24 elever i en 8. klasse i folkeskolen Skolen på Islands Brygge, alle omkring 14 år, som landechefen besøgte mandag morgen.

Anledningen for besøget er Pengeugen 2019, der i denne uge afholdes på landets folkeskoler. I denne uge skal de unge lære om at have en sund privatøkonomi, og derfor havde Nordea i dagens anledning valgt at besøge skolen og gæsteundervise for at forhindre, at flere unge bliver dårlige betalere – eller kommer i Luksusfælden.

Kan ikke få benzinkort, hvis det går galt

Pengeugen er et tværgående samarbejde mellem blandt andre Finans Danmark, Finansrådet, Forbrugerrådet Tænk og Danmarks Matematiklærerforening, hvor eleverne, som navnet antyder, i en hel uge skal blive klædt godt på til at håndtere deres privatøkonomi. Mange unge har nemlig svært ved at lægge et ordentligt budget eller på anden måde have et overblik over deres økonomiske situation, og det kan have store konsekvenser senere hen, hvis ikke der målrettet bliver gjort en indsats for at styrke de unges viden om penge, som Berlingske tidligere har kunnet berette.

Derfor er det vigtigt at komme ud på skolerne og fortælle om de ting, man som ung skal have in mente i forhold til privatøkonomien, såsom renter, afbetaling og lån, fortæller Bjørn Bøje Jensen. Via små film, quizzer og mere interaktive former for undervisning kan man nemlig bedre oplyse de unge om, at det er en god idé at kigge på sine penge en ekstra gang. Ellers, pointerede han, kan det gå grueligt galt.

»Hvis man står i RKI (registret over dårlige betalere, red.), kan man ikke få lov til noget af betydning – man kan ikke engang få et benzinkort! Det er ikke fordi, at jeg vil tegne et skræmmebillede, men det er altså vigtigt at få styr på pengene,« slog han fast.

I løbet af undervisningen blev det klart, at de unge tilhørere var engagerede og tog Bjørn Bøje Jensens råd til sig, hvilket kom til udtryk, da de stillede spørgsmål om alt mellem himmel og jord i forhold til økonomi. Alt fra rentesatser i banker og realkreditlån til notoriske svindelsager som Stein Bagger og Britta Nielsen blev der spurgt ind til. Og det var noget, som Bjørn Bøje Jensen satte pris på.

»Jeg elsker at høre, hvordan unge har det med penge, for det flytter sig hele tiden. Specielt når nu det hele ligger digitalt. Det er selvfølgelig noget, vi lægger mærke til i bankerne, og som vi tager med tilbage,« fortalte han til klassen som svar på, hvorfor Nordea engagerer sig i Pengeugen.

Bjørn Bøje Jensen, landechef i Nordea

»At beskytte sig selv digitalt betyder meget. Og det ser vi meget af i banken hver dag. Hver dag får vi kunder ind ad døren, der har fået stjålet deres oplysninger og hacket deres konti. Så det er meget vigtigt at passe på.«


Vigtigt at beskytte sig selv digitalt

Et andet vigtigt punkt, der blev bragt op under undervisningen, var digital sikkerhed, og hvordan man begår sig online med sine penge. I en tid hvor man ikke længere har en fysisk bankbog at tage udgangspunkt i, men hvor penge i stigende grad bliver til tal på en skærm, er det vigtigt at kunne navigere i de potentielle fælder, der kan være online, når de unge skal bruge penge.

»Det er vigtigt at pointere, at dine penge ikke kun er sedler og mønter længere. De er blevet digitale. Man kan overføre penge og betale regninger digitalt. Derfor er det vigtigt, at man passer på sin pinkode, at man tjekker telefonnummeret, inden man sender penge, og at man ikke lader andre have adgang til mobilen, uden at man kan se, hvad de laver,« pointerede Bjørn Bøje Jensen.

Undervejs blev vigtigheden af at styrke sin digitale sikkerhed understreget, da flere af klassens elever kunne berette om hændelser, hvor det digitale privatliv blev krænket eller på anden vis udsat. Således kunne en af eleverne fortælle, at han flere gange havde modtaget SMSer om post, der ikke var blevet bestilt, og som han ikke vidste, hvor kom fra. Ifølge ham selv er der mange på hans alder, der modtager lignende beskeder. En anden kunne berette om sin veninde, der dagen før Pengeugens start fik sin Instagramprofil hacket, så falske likes på flere billeder og opslag kom i venindens navn.

Og Skolen på Islands Brygge har selv tidligere oplevet, at en hacker for nogle år siden brød igennem skolens firewall, hvorved intranettet blev angrebet, fortæller elevernes klasselærer. For Bjørn Bøje Jensen er digital sikkerhed altså alfa og omega, når det kommer til privatøkonomi – specielt for unge mennesker.

»At beskytte sig selv digitalt betyder meget. Og det ser vi meget af i banken hver dag. Hver dag får vi kunder ind ad døren, der har fået stjålet deres oplysninger og hacket deres konti. Så det er meget vigtigt at passe på,« fortalte han klassen.