Underholdningsværdien er høj

Glem den danske punktlighed i Vietnam, siger Jens Kjærsgaard, der er seniorrådgiver i Bluewave Advisory Co.

Det er nødvendigt med en langsigtet strategi for at drive virksomhed i Vietnam, siger Jens Kjærgaard, seniorrådgiver i Bluewave Advisory Co. i Vietnam. »Det tager mindst fem år at få succes med en ny virksomhed i Vietnam. Danskernes utålmodighed er en udfordring. Deadlines bliver overskredet konsekvent,« siger han. Til venstre er det VL-gruppen i Vietnam. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

§Hvad er den største forskel på at drive virksomhed her og hjemme i Danmark.

Kulturen er meget anderledes end den danske. Det gælder især i samtaler, hvor ting kan betyde forskellige ting. Noget, vi synes er meget tydeligt på engelsk, bliver opfattet helt anderledes af en vietnameser. Og tid er meget anderledes. Der er ingen respekt for andres tid på samme måde, som vi kender fra Danmark. Det betyder, at vietnamesere kan komme en eller to timer for sent til et møde. Eller slet ikke dukker op, fordi der var sket noget undervejs. Det skal man lige vænne sig til. Hvis man forventer, at forretningslivet foregår efter en snor som i Danmark, kan man ligeså godt tage retur til Danmark. Det nytter ikke at hidse sig op. Så taber man ansigt, og det er ikke særlig godt i en asiatisk kultur. Sørg altid for, at der er plan B, plan C eller plan D. Jeg har aldrig været i stand til at planlægge min dag på forhånd. Til gengæld er underholdningsværdien høj, og det skal man glæde sig over. Der sker noget hele tiden.

Der er korruption på alle niveauer af det vietnamesiske samfund. Det gælder lige fra politiet på gaden, der udskriver bøder, som ikke er reelle, men alligevel er det nødvendigt at betale. I modsat fald bliver scooter eller bilen konfiskeret. En trafikbøde er typisk på 500.000 DONG (130 kroner). Især op til årets største højtid – Månenytåret – er det udbredt, fordi de skal give gaver til familien og chefen. Korruption er ikke et egentlig fyord herude. Det er en omkostning på lige fod med andre.

§Hvad er den mest almindelige bommert for danske erhvervsfolk, der hvor du er.

At man tror, at det er muligt at drive virksomhed her på samme måde som i Danmark. Det tager mindst fem år at få succes med en ny virksomhed i Vietnam. Danskernes utålmodighed er en udfordring. Deadlines bliver overskredet konsekvent. Det er derfor nødvendigt med en langsigtet strategi.

§Hvordan er levevilkårene her.

Det er meget billigt at bo her. Derfor er det meget normalt, at man har en chauffør, barnepige og en køkkenhjælp tilknyttet husholdningen. Skatten kan være op til 30 procent herude, men der er en del sort økonomi. På trods af det er skattesystemet relativt effektivt i Vietnam.

§Hvad savner du mest fra Danmark.

Den danske trafik. I Vietnam kører man biler og især motorbikes, hvor der er plads. Derfor bliver fortovet ofte taget i brug, og der bliver også kørt mod kørselsretningen. Konsekvensen af det er, at Vietnam er et af de lande i verden, hvor man har det største relative antal trafikulykker og trafikdræbte. De alvorligste ulykker sker udenfor byerne. Det er, fordi at trafikken inde i storbyerne er så tæt, at trafikken må afvikles med lav hastighed.

Udover en mere civiliseret trafik savner jeg kun den danske rullepølse. Men ellers er madudvalget meget stort herude.

§Hvad kan danske erhvervsfolk lære af dit nye hjemland.

Ydmyghed og hårdt arbejde. Vietnameserne knokler hårdt i mange flere timer end i Danmark. Efter Amerikanerkrigen (Vietnamkrigen) var der embargo og stor fattigdom. Det er der ingen, som ønsker, deres børn skal udsættes for.

I dag er forholdet til amerikanerne meget godt. De har både ydet bistand og foretaget store investeringer i Vietnam, og de har også officielt sagt undskyld i verdenspressen. Franskmændene har ikke den samme høje stjerne. Gennem de 110 år landet var en fransk koloni, blev landet drænet for ressourcer gennem en brutal undertrykkelse. Og de har aldrig sagt undskyld.

§Hvordan fungerer din VL-gruppe, og hvad betyder den for dig.

På mange måder er det som en dansk VL-gruppe, hvor man bruger gruppen som sparringspartner og til idéudveksling. Arbejdsmarkedsreglerne er komplicerede i Vietnam, og derfor bruger vi hinanden til at undgå at falde i de værste fælder.

§Hvilke gode råd vil du give andre, der skal arbejde her.

Tag det som en oplevelse. Lad være med at sammenligne det med det velfungerende Danmark. Husk den humoristiske sans og underholdningsværdien er høj hele dagen.