Topchefer holder lønfest

Sidste år steg en række af landets topchefer i gennemsnit 13 procent i løn. Det vækker undren hos aktionærerne.

Foto: Morten Germund

Under de netop overståede overenskomstforhandlinger blev lønmodtagerne flere gange opfordret til at holde igen med lønkravene. Men samme tilbageholdenhed gælder ikke cheferne, skriver Jyllands-Posten.

Topledelserne i de største børsnoterede selskaber kunne sidste år glæde sig over en gennemsnitlig lønstigning på 13 procent i løn og pension, og heri er der ikke medregnet bonus og aktieprogrammer, som typisk svarer til omkring en tredjedel af deres lønpakke.

Det er Jyllands-Posten kommet frem til efter en gennemgang af årsregnskabet for de otte C20-selskaber, der på nuværende tidspunkt har offentliggjort detaljer om direktionens lønninger. Det svarer til at lønnen for hver direktør i gennemsnit er steget fra 4,5 millioner kroner til 5,1 millioner i 2011. På lønmodtagersiden stiger mindstelønnen i industrien til sammenligning blot med 1,26 procent i 2012.

Aktionærerne er da heller ikke begejstrede for topchefernes lønfest.

- Det er et mærkeligt signal at sende på et tidspunkt, hvor mange selskaber er i krise, og hvor mange medarbejdere oplever, at de bliver afskediget, siger direktør Charlotte Lindholm fra Dansk Aktionærforening.