Topchef i uvant modvind

Coloplasts topchef, Lars Rasmussen, har oplevet den direkte effekt af problemer på markedet i Storbritannien og en penibel USA-sag.

Tidligere på ugen dementerede Lars Rasmussen, at forliget kommer, fordi Coloplast er enig med ministeriets konklusioner, men at det er for at undgå en lang og opslidende dyr retssag. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tirsdagens markante Coloplast-nedskrivning må topchef Lars Rasmussen nok erkende, at årets regnskab kommer til at knække hans ellers stabile regnskabskurve.

Det er en nedskrivning, topchefen for alt i verden ville undgå, men som nu er en realitet og kommer som følge af problemer på markederne i Storbritannien og i USA, der er to af de vigtigste markeder for medico-giganten, der blandt andet fremstiller stomiposer og katetre til kronisk syge patienter.

»Det er sådan en situation, man vil gøre alt for at undgå, men her har vi den så. Det er jeg selvfølgelig ikke glad for,« sagde Lars Rasmussen tidligere på ugen til Berlingske Business. I danske kroner nedjusteres væksten fra 13-14 pct. til 12 pct. Coloplasts tidligere topchef Sten Scheibye havde siddet 13 år på posten, inden bestyrelsen med et gyldent håndtryk på ca. 23 mio. kr. i 2008 vippede ham af pinden til fordel for den nuværende topchef, Lars Rasmussen, der fik til opgave at få styr på indtjeningen og genskabe investorernes tillid til selskabet. Og det er Lars Rasmussen, denne fortælling skal handle om. Han er blevet rost for sin turnaround af medico-virksomheden, men nu har han for første gang lidt et nederlag.

Bare i denne uge er aktierne faldet med næsten ti pct., og siden årsskiftet er faldet på knap 16 pct.

Lars Rasmussen sad som Colo-plast-chef i USA, da bestyrelsen kaldte ham hjem for at overtage Sten Scheibyes stilling. Drømmejobbet for smeden fra Aalborg var i hus.

Topchefen er opvokset i et arbejderhjem i Aalborg og blev smed på værftet. Ambitionerne rakte dog videre, og han blev ingeniør. Siden sit første job hos Coloplast i Thisted i 1988 er Lars Rasmussen strøget den lige vej mod toppen, som han landede på i 2008.

Tirsdagens nedskrivning kommer blandt andet som følge af en sag i USA, som opstod i tiden efter, at Lars Rasmussen vendte hjem til jobbet som topchef. Coloplast ligger nu i forhandlinger med det amerikanske justitsministerium, fordi selskabet i USA er blevet anmeldt til myndighederne for at markedsføre i strid med den amerikanske lovgivning og at have medvirket til ulovlig telemarketing.

Sagen har været penibel for medico-selskabet siden 2011, hvor selskabet ifølge det søgsmål, der ligger til grund for myndighedernes undersøgelse, angiveligt ignorerede og latterliggjorde en medarbejders indvendinger mod marketingmetoderne fra den daværende chef for det amerikanske datterselskab. Tidligere på ugen dementerede Lars Rasmussen, at forliget kommer, fordi Coloplast er enig med ministeriets konklusioner, men at det er for at undgå en lang og opslidende dyr retssag. Sagen har for alvor rystet investorernes tillid til selskabet, men om tillidskrisen ender med at få samme konsekvenser som i 2008, må stå hen i det uvisse. Et generationsskifte er i hvert fald i støbeskeen. Sidste år gennemførte Coloplast nemlig en markant udvidelse af direktionen, som gav plads til nye, yngre topchef-talenter.