Svensk minister: 40 pct. kvinder i bestyrelsen - eller vi lukker butikken

Den svenske justitsminister Morgan Johansson truer med at opløse svenske virksomheder, som ikke lever op til regeringens krav om, at selskaberne skal have mindst 40 pct. kvinder i deres bestyrelser.

Den svenske justitsminister Morgan Johansson (tv) ses her sammen med Tysklands indenrigsminister Thomas de Maiziere under et møde i EU-Kommissionen i Bruxelles. Johansson er ifølge Sveriges Radio undervejs med et lovforslag, der skal tvinge svenske virksomheder til at mindst 40 pct. kvinder i deres bestyrelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND

Sveriges justitsminister Morgan Johansson er undervejs med et kontroversielt lovforslag, der kan tvinge svenske selskaber til tvangsopløsning, hvis de ikke har mindst 40 pct. kvinder i deres bestyrelser. Det siger ministeren i et interview med Sveriges Radio.

Hør ministerens udtalelse til Sveriges Radio her:

 

Den svenske regering er netop i færd med at forberede et lovforslag om at indføre kønskvoter i virksomhedsbestyrelser. Lovforslaget skal lægges frem til næste år og vil ramme virksomheder, der ikke har tilstrækkeligt med kvinder repræsenteret i ledelsen.

Ifølge den svenske justitsminister er det fortsat uklart, hvilke sanktioner selskaber, der ikke lever op til kravet, skal rammes af. Den svenske socialdemokrat lægger dog ikke skjul på, at det kan få alvorlige konsekvenser for de virksomheder, der ikke følger loven.

»Man kan true med tvangsopløsning af virksomheden, eller også kan man pålægge dem bøder«, siger Morgan Johansson i et interview med Sveriges Radio.

Den svenske minister har dog ikke noget bud på, hvordan den svenske regering helt konkret har tænkt sig at opløse et selskab, der ikke retter sig efter kønskvoten. Med til historien hører også, at Morgan Johansson og hans parti ikke har flertal for forslaget, da ingen af de fire borgerlige svenske partier og ej heller Sverigesdemokraterne er indstillede på at lægge stemmer til lovgivning om kønskvoter. Det viser en rundringning, som Sveriges Radio har foretaget. For at få flertal i Riksdagen er de svenske socialdemokrater afhængig af støtte fra mindst et borgerligt parti.

Rundt om i Europa har debatten om kønskvoter været et hedt emne de senere år. I november 2014 blev den tyske regering efter længere tids intern debat enig med sig selv om, hvordan et system for kønskvotering for større tyske virksomheder skulle se ud. Fra 2016 skal de godt 100 største virksomheder bevæge sig op på mindst 30 procent af hvert køn i bestyrelserne. I øjeblikket er der i gennemsnit under 20 procent. Hvis virksomheden ikke kan finde en egnet kandidat af det manglende køn, når en bestyrelsespost skal genbesættes, skal stolen fra 2016 stå tom.

Andre steder i Europa har blandt andre Frankrig, Belgien og Norge også indført minimumskvoter for kvindelige bestyrelsesmedlemmer. I Danmark er det op til den enkelte virksomhed at sætte mål for kønsfordelingen. Regeringen fik i 2012 vedtaget en lov med opbakning fra erhvervslivet, der pålægger de 1200 største virksomheder i landet at arbejde med måltal for andelen af kvinder i bestyrelser og rapportere resultaterne.

EU-Kommissær Margrethe Vestager skrev i et debatindlæg i marts, at EU-Kommission ikke vil »diktere stive kvindekvoter«, men at Kommissionen i stedet vil samarbejde med medlemslandene om ambitiøse mål for ligestillingen.