SAS-boss: Trussel om kvoter vejen til flere kvinder på lederposter

En trussel om at lovgive om andelen af kvinder i bestyrelser og direktioner vil få erhvervslivet til at rubbe neglene og hente de kompetente kvinder ind, mener SAS-direktør Susanne Larsen. S og SF bakker op, mens ligestillingsministeren håber, at kvotetruslen "ikke bliver nødvendig".

Alene truslen om at indføre kvoter for kvinder i ledelse vil tvinge virksomheder til at fokusere på at hive flere af de mange kompetente kvinder ind i deres ledelse – og dermed løse problemet, mener SAS Danmarks adm. direktør Susanne Larsen. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
»Kære virksomheder. Vi agter at lovgive om andelen af kvinder i ledelse fra 2010. Men hvis I ved egen kraft gradvist kan øge kvindernes andel af leder- og bestyrelsesposter, så vil vi udskyde lovgivningen som belønning. Venlig hilsen Folketinget«.

Sådan kan man forsimplet beskrive SAS Danmark-direktørens idé til at få flere kvinder ind på topleder­niveau i danske virksomheder. Ideen er undfanget i forbindelse med, at Dansk Industri og ligestillingsministeren har udpeget hende og ni andre erhvervsledere som ambassadør for kvinder i ledelse.

»Jeg går ikke ind for kvoter hverken for kvinder, folk med anden etnisk baggrund eller noget helt tredje. Men en trussel om kvoter er en god måde at få skred i sagerne. For det har jo vist sig, at kvindeandelen ikke rykker sig en meter, når det udelukkende er frivillighedens vej,« siger Susanne Larsen, der understreger, at erhvervslivet ikke skal gå på kompromis med kompetencer, men at der findes mange kompetente kvinder, som bare ikke bliver set.

En trussel om kvoter vil betyde, at virksomhederne tvinges til at tænke på kvindelige kandidater og dermed begynder at få øje på dem, mener hun og henviser til Norge, hvor kvotetruslen har bragt andelen af kvinder i børsnoterede virksomheders bestyrelser op på 24 pct. mod otte pct. i Danmark.

Støtte fra S, SF og Kvinfo
I Kvinfo betegner direktøren ideen som genial.

»En trussel er en god måde at animere virksomhederne til selv at styre og forme processen. Og det er rigtig smart at kombinere en trussel med en belønning, nemlig at lovgivningen bliver udskudt, hvis virksomhederne rent faktisk viser resultater,« siger Elisabeth Møller Jensen.

Også Socialdemokraterne og SF bakker idéen op.

»Det er ærgerligt, at det er nødvendigt. Men jeg er enig i, at vi er nået dertil, hvor det kan være nødvendigt at true med at indføre kvoter,« siger ligestillingsordfører Anne Marie Meldgaard.

SF har tidligere fremsat et lignende forslag, som blev nedstemt af regeringen og Dansk Folkeparti.

»Vi er ikke vilde med kvoter, men vi er endnu mindre vilde med, at tallet for kvinder i ledelse er stagneret. Så det er på høje tid med lovgivningsmæsige initiativer,« siger ligestillingsordfører Pernille Bagge.

Headhunter Jens Howitz fra Russell Reynolds Associates vil ikke kommentere konkret på SAS-bossens idé. Men han påpeger, at den norske lovgivning om kvoter for kvinder i bestyrelser har haft positive konsekvenser.

»Det har tvunget virksomhederne til at fokusere på de kompetencer, den har samlet om bordet, og til at tænke på andre end Tordenskjolds soldater, når der skal rekrut­teres. Det har højnet niveauet i bestyrelserne,« siger han.

Ligestillingsministeren håber ikke, at SAS-bossens idé bliver nødvendig.

»Jeg håber, at de mange initiativer, der er taget på området, kan løse problemet. For jeg synes ikke, kvoter er et godt redskab. Men det er klart, at når det er så svært at rykke på tallene, så kan vi blive nødt til at overveje, hvad der skal til, hvis vi ikke snart ser resultater,« siger Eva Kjer Hansen (V), der understreger, at hun venter at se resultater i løbet af de næste par år.

Dansk Folkeparti afviser ideen med henvisning til, at kvoter vil så tvivl om, hvorvidt en kvinde er valgt til en lederpost grundet køn eller kompetence. Heller ikke Dansk Industri er begejstret for ideen.

»Jeg tror ikke, at det er løsningen. Det er vigtigt, at det er virksomhederne selv, der sammensætter deres ledelser. Og jeg tror, at med de initia­tiver, der er omkring kvinder i ledelse, og det talentarbejde, der sker i virksomhederne, så kan det løses af frivillig­hedens vej,« siger vicedirektør Bolette Christensen.